Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


nedjelja, 7. kolovoza 2011.

BRUSCHETTA vs CROSTINI


Pa da budem iskrena morala sam pogledati u Wikipediju da bih utvrdila koja je točna razlika. Definicija crostina je 'talijansko predjelo posluženo na malim kriškama zgrilanog kruha i prekriveno toppingom' ilitiga nadjevom, preljevom i šta to već sve ne stavljamo po njima dok za bruschettu piše da, također kao predjelo, izvorno potječe iz Italije još iz 15 stoljeća, često se servira s nareskom a sastoji se od prepečenca natrljanog češnjakom, prelijanog maslinovim uljem, solju i paprom.... sve dalje su varijacije.
Najpoznatija je ona s rajčicom. Eto, sad kad smo riješili dilemu i utvrdili da se oboje servira kao snack ili predjelo možemo pobrojati varijacije;

-maslinovo ulje, sjeckana rajčica, češnjak, peršun, sol, papar - nepogrešiva klasika, uz nju naravno mozzarela

-BRIE na baquettu s maslacem i češnjakom - lagano zgrilati maslacem premazane baquette na gornjoj prečki pečnice pa kad dobiju boju izvaditi, posipati češnjakom pa gore staviti šniticu-dvije sira Brie, zajedno sa plemenitom plijesni i još na pola minutice vratiti u pečnicu, tek da omekša....mmmm...



-u maslinovo ulje nasjeckati češnjak i svježi ružmarin, preliti time baquette pa gore nadrobiti kozji sir i zapeći u pečnici

-natrljati kruh sa obje strane sa češnjakom i na brzinu ga zgrilati na 220

stupnjeva, za to vrijeme ispržiti na četvrtinu narezane šampinjone na maslinovom ulju na veoma jakoj vatri 30 sekundi, posipati češnjakom i sjeckanim ružmarinom pa pržiti još 45 sekundi. Skinuti s vatre, nakapati limunom, posoliti, pobiberiti, staviti na vrući toast pa poslužiti

-maslinovo ulje, češnjak, slani inćuni, kapare, masline, umak od rajčice - na zgrilane kruščiće staviti umak, posipati origanom i poslužiti

-tunu u maslinovom ulju zajedno s uljem sipati u zdjelu, dodati sjeckani luk, origano, sol i papar pa poslužiti na toastu


-sardine iz konzerve ocijediti od ulja pa posložiti na lagano zgrilane baquette, preko njih par šnitica emmentalera, posipati origanom i zapeći da se sir otopi


varijante su bezbrojne, ljeto prekratko, treba požuriti sve isprobati


NAPOMENA: Ako se koristi integralni kruh ovo je hrana niskog GI