Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


petak, 12. kolovoza 2011.

GRICKAČI za pod zub


Brzinska verzija slanih grickača idealna u trenutku kad nema vremena za neke veće pripreme. Ja obično trknem do pekare koja prodaje svježe tijesto i kupim pola kilograma tijesta za pizzu iako je lisnato također jedna od mogućnosti. Nadjev može biti različit ovisno o vašoj kreativnosti, dovoljno je samo da u to isto gotovo tijesto umijesite jedan paketić Kotany mediteranskih začina, posolite, zarolate i gotovo, no moja najdraža isprobana varijanta su grissini sa pastom od zelenih ili crnih maslina domaćeg proizvođača SMS. Postupak je standardan; premaže se razvaljano tijesto, izreže na uske i duge prugice i zafrče kao kad 'žmičete' veš. Malo je 'gnjecavo' i traži mrvicu više strpljenja ali rezultat opravdava uloženi trud. Tijesto se prilikom rolanja iduži pa pripazite da ga razvaljate nešto kraće.



Drugi način je da tijesto napunite i zarolate u rolicu koju zatim narežete na tanke šnitice, posložite na lim za pečenje pa kao i grissine premažete jajetom, posipate krupnom solju, ljutom paprikom ili, ovisno o ukusu, krupno sjeckanim bademima, sezamom, češnjakom...
Peku se na 180-200 stupnjeva dok dobe laganu boju. Ako tijesto za grissine premažete pastom od zelenih maslina a tijesto za rolice pastom od crnih maslina rezultat je mnogo zanimljiviji a posla ništa više ni manje.

Nadjev za rolice može biti i sitno sjeckana panceta koju treba lagano

popržiti pa rasporediti po tijestu, prije toga premazati tijesto maslinovim uljem zatim posipati sjeckanim peršinom, origanom ili ružmarinom, preko svega naribati sir pa zarolati, narezati na ploškice, premazati jajetom i strpati u pećnicu.



Varijante sa dimljenom slaninom ne moram ni spominjati a sir i šunka zamotani u tijestu vječna su klasika. Premažite ih jajetom i posipajte sezamom pa zapecite a dodatak začina prepuštam osobnom izboru.



Naravno ovo je samo podsjetnik za nešto što ste već odavno znali a lan,

mak, sezam, kumin, bademi, krupna sol i ljuta mljevena paprika samo su dobrodošle posipalice koje štede vrijeme i nikad ne zakažu.
:)