Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


nedjelja, 2. listopada 2011.

MINESTRONE

( recept iz knjige Italija Al Dente )


za 4-6 osoba

150 g graha
3 žlice maslinova ulja
2 luka, sitno sjeckana
70 g pancete, narezane na kockice ( nije obavezno )
5 rajčica, nasjeckanih
2 povrtne kocke
1 žlica sjeckanog mažurana
3 lista kadulje
2 žlice pirea od rajčica
2 rebra lisnatog celera, sitno sjeckana
2 mrkve, narezane
1/2 glavice kelja, sitno nasjeckanog
2 tikvice, narezane
2 šake svježeg/smrznutog graška ( nije obavezno )
sol i svježe mljeveni crni papar
šaka sitno sjeckanog peršina
šaka natrganog bosiljka

Ocijediti namočeni grah i dobro ga isprati hladnom vodom. Zagrijati maslinovo ulje u velikoj tavi, dodati luk, češnjak i pancetu. Pirjati na laganoj vatri dok luk ne omekša a panceta postane hrskava. Dodati nasjeckane rajčice i 2,4 litre vode, kocku, grah, mažuran, kadulju i pire od rajčice. Tijekom kuhanja povremeno skidati pjenu s površine. Smanjiti vatru, staviti poklopac i lagano kuhati dok grah ne omekša - od 1,5 do 2 sata. Dodati celer i mrkvu i kuhati 10 minuta. Zatim dodati ostalo povrće i kuhati sve skupa dok ne omekša. Začiniti po ukusu, dodati bosiljak i peršin prije serviranja.

VARIJACIJE:
može se dodati šaku sitne tjestenine prije kraja kuhanja. Važno je znati da kada se doda tjestenina, morate sve pojesti jer tjestenina nabubri i popije svu juhu. Zato je najbolje uz velikog lonca odvojiti jedan dio u koji planirate odmah pojesti u koji se zatim ukuha tjestenina.


UKUSNE PREOBRAZBE:
-malo ekstradjevičanskog maslinovog ulja i naribani parmezan

----
Ima ta jedna vrsta tjestenine, zove se mezze maniche, bez koje mi je nezamislivo raditi minestrone, ako je namam, rađe ga ne radim.

Evo što je moć navike :)