Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


ponedjeljak, 10. listopada 2011.

IDEJE ZA OBROKE


Ovo bi trebao biti centralni dio mog kulinarskog života. Nešto što se utetovira u mozak i postane neizbrisivo. Plan zdrave, jednostavne i ukusne prehrane s receptima koji bi mi u ovom obliku u svakom trenutku bili dostupni. Nema više izgovora da nemam ideja, nema opravdanja za jednoliku prehranu, ni beskrajnog listanja po hrpi kuharica tražeći određeni recept.
Od sad će svi biti tu. Trebam još samo malo vremena...

Za sad je ovo gruba skica ali u narednom razdoblju planiram se ovom naslovu nešto više posvetiti

Napomena; namirnice su prilagođene prehrani po krvnoj grupi AB

Uz put rečeno koristim isključivo domaće maslinovo ulje, himalajsku i dansku dimljenu sol, ghee, sojino mlijeko i steviju za zaslađivanje

a sad ideje...


TEKUĆINA:
-ujutro pola sata prije obroka 1 dl vode prokuhane s cimetom i medom
-svaku večer prije spavanja čaj od svježeg đumbira
-kroz dan topla limunada s medom
-zeleni čaj
-miso juha


ZAJUTRAK ( 7,15 )

-Smoothie s toplim mlijekom
-raženi kruh s namazom od svježeg sira i lanenog ulja
-1-2 komada Grill Tofu
-WASA kreker + namaz
-rižini kolačići + med
-zobene/rižine pahuljice u sojinom lijeku
Namaz: samljeti orahe, lanene sjemenke, med i cimet
-mozzarela + rajčica


PAUZA ( 10,30 )

-marinirana puretina u soja sosu pečena u woku s brokulom kuhanom na pari, začinjeno čilijem i prženim sezamom
-quinoa s pečenim jajetom i peršunom
-sendvič s lososom
-zobena kaša u raznim varijacijama
-kineski rezanci s povrćem
-riža s češnjakom ( ili drugim začinima )
-integralni špageti ( na maslinovom ulju sa začinskim travama ili ljutom salsom )
-pečeno jaje + bjelanjci na maslinjaku sa začinima
-sardine iz konzerve + rajčica
-grčka salata ( feta, rajčica, krastavac, masline )
-salata od žitarica ( kuskus, ječam ili riža + masline, sir... )
-kuskus + pečeni tempeh ili tofu + začinske trave


RUČAK ( 16,30 )

-puretina/riba na lešo + povrće
-wok ( kupus, šampinjoni, puretina, kikiriki, luk, poriluk.... )
-rižoto od povrća s filetima soma
-losos/oslić/som/srdela/dagnja + prilog
-jetreca na grilu
-jaja na oko + luk pržen na maslinjaku ( 2-3 crvena luka izrezana na kolutiće )
-kunić
-janjetina
-chilli con carne ( od puretine i crvenog graha )
-gravče na tavče od crvenog graha
-krpice sa zeljem
-tjestenina s umakom
-rižoto od gljiva


VEČERA ( 19,00 ) 

-minestrone juha
-voćna salata
-1 komad Dimceka
-francuska juha od luka


MEĐUOBROCI

-Fini Mini juha iz vrećice
-voće ( svježi Ananas, banana, dinja... )
-1 komad Grill Tofu-a
-7 badema
-zrnati sir
-1/2 šalice kiselog vrhnja + integralni toast
-jogurt s voćem
-komadić kozjeg sira
-kuhano jaje ( npr. žumanjak pomiješan sa dijon senfom i malo maslinova ulja )
-keker od amarantha ( Bio&Bio)


PRILOZI

-zapečena cvjetača s češnjakom i vrhnjem
-povrće na grillu; patlidžan, šampinjoni, bukovača
-kelj na lešo
-blitva s krumpirom
-punjeni šampinjoni s češnjakom i peršinom
-brokula, blitva, kelj, špinat, hren, luk, batata ( <--- krvna grupa AB )


ZAČINI izrazito pogodni za krvnu grupu AB: hren, peršin, curry i kurkuma


DESERT

-voćna salata
-pečeni batat na maslinjaku sa svježim ružmarinom ( <--- my favorite :)
-palačinke od rižinog/zobenog ili crnog brašna + javorov sirup
-muffini od zobenih pahuljica ( jaja, zobene pah., stevija, zobeno mlijeko, prašak za pec. )
-quinoa kuhana u sojinom mlijeku s voćem
-puding od riže