Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


subota, 1. listopada 2011.

RIŽOTO OD VRGANJA


350 g riže za rižoto
sušeni vrganji ( još bolje svježi )
1 glavica luka
1 dl bijelog vina
sjeckani peršin
maslinovo ulje
2 češnja češnjaka
sol, papar
parmezan po želji

Sušene vrganje staviti u zdjelu s vodom i ostaviti da se moče. Namočene vrganje ocijediti, nasjeckati, vodu sačuvati a luk nasjeckati. Na maslinjaku popržiti sjeckani luk, posoliti i pržiti na laganoj vatri dok malo ne omekša. Zatim dodati narezane vrganje, promiješati i pržiti povremeno miješajući. Nakon jedne minute uliti bijelo vino i pričekamo da vino napola ispari. Dodati rižu, dobro promiješati i sve zajedno kratko pržiti. Kad riža upije tekućinu prelijati ju s malo vode u kojoj su se namakali vrganji i povremeno miješajući kuhati dok riža ne upije tekućinu. Zatim rižu začiniti prema želji i nastaviti kuhati podlijevajući vrelom vodom do željene tvrdoće. Nakon 15-ak minuta kuhanja, rižoto maknuti s vatre, prelijati s malo maslinovog ulja, dodati sjeckani peršin, promiješati i poklopiti pa pustiti da odstoji par minuta.
Poslužiti kao prilog pečenju, sa umakom ili bez njega ali najbolje kao samostalno jelo posuto parmezanom i malo sitno sjeckanog peršina. Umjesto maslinova ulja može se dodati GHEE )


( mmmmmm...:)