Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


subota, 5. svibnja 2012.

JOGURT KREMA S PISTACIJAMA I PRELJEVOM

Na recept sam naletjela u časopisu Living at Home a preljev, koji je u originalu trebao biti od malina, napravila sam od jagoda. Sezona jagoda upravo uzima maha a na maline još treba čekati pa sam po istom principu napravila zamjenu. Iako je preljev od jagoda bio super, uvjerena sam da je onaj od malina upravo savršen, no trebat ću pričekati još malo da se uvjerim u to.

Naime, naše su maline upravo u cvatu :)


Za 10 čašica potrebno je:

600 g malina ( ili jagoda )
2 pakunga instant želatine ili agar alge
3 organske naranče
50 g pistacija
500 g grčkog jogurta
unutrašnjost 1 vanilije
60 g meda ( za niski GI koristiti agavin sirup )
250 g slatkog vrhnja
40 g smeđeg šećera ili kokosovog za niski GI


1) Izdvojiti 10 malina ( jagoda ) pa staviti u zamrzivač. Naribati koricu jedne naranče ( ili upotrijebiti paketić kupovne ), iscijediti sok iz svih naranča i fino nasjeckati pistacije ( može sjeckane kupovne )


2) Pomiješati jogurt zajedno s ribanom narančinom koricom, 1/3 narančinog soka, vanilijom, 2/3 pistacija i medom. Dobro promiješati da se svi sastojci prožmu.

3) U mješavinu jogurta dodati slatko vrhnje i želatinu u prahu pa sve zajedno miksati da se masa poveže ( cca 2 minute ). Rasporediti kremu u čašice i staviti u hladnjak na par sati da se stisne.
U varijanti s agarom prokuhati ga sa slatkim vrhnjem pa redom dodavati ostale sastojke.

4) Maline ili jagode, šećer i ostatak narančina soka usitniti u blenderu. Protisnuti kroz fino sito pa staviti na hladno do posluživanja.


5) Ohlađenu kremu od jogurta servirati s preljevom dekoriranu smrznutom malinom
( jagodom ).



KOMENTAR:
savršeno jednostavan recept za ljetno osvježenje, za laganiju varijantu treba samo uzeti nemasni jogurt i eventualno izostaviti slatko vrhnje.
A preljevi su priča za sebe; jagode, maline, višnje, rabarbara...s malo mašte ispadnu čudesa. Vrijedi se poigrati
:)