Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


utorak, 24. siječnja 2012.

KEKSIĆI 'BEZ GRIŽNJE SAVJESTI'

Keksi me uvijek asociraju na nešto zabranjeno zbog toga što je kalorično. Ovi se razlikuju po tome što nemaju šećera, znam od čega se sastoje, a uz to su ukusni i jednostavni za pripremu.

Prvi sam recept izvadila iz časopisa Makronova za kojeg je autorica recepta bila nagrađena poklon paketom a drugi s portala planB i po njemu nazvala ovaj post
I jedni i drugi bazirani su na istom principu - izmiješaj i ispeci - pa preporučam da probate.

U oba recepta smjesa je dovoljna za cca 25-30 komada

KEKSIĆI A:


SASTOJCI
2 žlice kukuruznog brašna ( ili kokosovog za paleo verziju )
2 žlice mekog maslaca
1,5-2 dl biljnog mlijeka
3 žlice krupnih zobenih pahuljica
1 žlica rogača u prahu
1 šaka sjeckanih lješnjaka
malo mljevenih badema
žlica-dvije grožđica
1/2 praška za pecivo
cimet, đumbir, prirodna vanilija
malo rižinog slada, meda ili javorovog sirupa

Sve dobro izmiješati u većoj posudi, bez miksanja, pa žlicom vaditi dio smjese i stavljati na papir za pečenje. Malo vilicom pritisnuti kako bi keksići bili tanji i peći na 200 stupnjeva oko 15-20 minuta.


KEKSIĆI B:


SASTOJCI

155 grama zobenog brašna ili samljevenih zobenih pahuljica
55 g kokosovog šećera za niski GI ili šećera muscovado ( što je šećer tamniji to će kolačići biti boljeg orašastog okusa )
50 g meda
150 g pjene od jabuka ili ribanih jabuka
100 g sitnih zobenih pahuljica
125 g kokosova brašna
120 g sjeckanih oraha, badema ili lješnjaka
120 g grožđica
žličica praška za pecivo
žličica cimeta
pola žličice soli

Izmješati da se sve dobro poveže pa grabiti žličicom i stavljati na papir za pečenje.
Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva pa peći kolačiće 15-20 minuta.

Ovi su mekši, a kako sam u njih dodala i malo začina za muffine ispali su ukusniji iako i oni prvi zaslužuju sve pohvale.

Ja sam prilikom druge izrade dodala nešto više mljevenog rogača pa su ispali mali darkeri ali ukusni i možda malo više hrskavi nego prvi put. Može se poigrati okusima pa načiniti bazu koju zatim podijeliti pa u dio staviti čokoladu, u dio suho voće a u dio samo začine.
Predlažem da se poigrate, prvo ulijte mlijeko a zatim nasumce krenite s dodacima, pokušajte, nemožete pogriješiti.

ponedjeljak, 23. siječnja 2012.

GUSTA JUHA OD TUNE I SLANUTKA



'I? Što kuhaš?' pita me neki dan moja šulkolegica koju sam srela na povratku s posla ( biti viđen je povlastica pješačkog života ), 'ah ništa, pijemo vodu i pasemo travu' velim ja u šali, 'a bogme ti je u zadnje vrijeme trava nekak kalorična' lane ona i gleda mi u guzu. Pajca jedna! ' Nije ni tvoja žlica plitka', nasmijem se ja s namjerom da ju uštipnem za špek oko struka...hehe...I tako se nas dvije izgrlimo, izljubimo i odemo svaka svojim putem. Ona u svom smjeru a ja bliže svom tanjuru guste juhe.
Pa valjda će ta teretana već jednom udariti pečat na moju guzu. Već sam skinula....hmmm...valjda nešto jesam, obečala sam ne vagati se do kraja mjeseca. Čak ni škicnuti. Bilo bi super da sam bila dosljedna, ali nisam, pa sam se jutros izvagala i ....mah, zaključila da sam beznadežan slučaj. Sva bi ta muka na spravama imala smisla kad bih ja bila karakter u odnosu na hranu pa se poslije držala reda, no poznavajući sebe, ti će rezultati trajati mjesec-dva a zatim sve ispočetka. Zato doviđenja muko po spravama, dobrodošla moja zaobljena figuro.
Život je suviše kratak da bi se čovjek mučio tamo gdje ne treba.

Hajmo rađe kuhati :))

Kad smo prije nekih mjesec dana kod Leonarde u Cušpajzu prijateljica i ja probale juhu od slanutka i tune iz konzerve, dopala mi se kombinacija, pa rekoh, hajde da vidimo kako će to ispasti u mom loncu. I tako se u loncu našlo sve ono što sam mogla vidjeti da pliva u tanjuru onog dana kad smo to tamo prvi puta probale


luk, narezan na ploškice
pelati
naribana mrkvica
češnjak, sitno riban
konzerva ocijeđenog slanutka
lovorov list
2 konzerve ocijeđene tune

tadaaaaa.....
i eto juhice



Leonarda je to još fantistočno servirala s palentom u obliku mini kuglofa u sredini tanjura, pa malo vrhnja i žličicom bučinih koštica tek toliko za dekoraciju, a preko tanjura još i ražnjić od povrća, tako da se ulovite negdje pri kraju da se borite s posljednjim zalogajima između želje da sve pojedete i nemogućnosti da progutate još mrvicu.
Svaka čast Leonardi na ideji! Mom je suprugu aroma bila 'suviše jaka' pa se sad već ozbiljno pitam jel to on tak razmažen ili je meni stvarno sve tak fino?

nedjelja, 22. siječnja 2012.

ŠEST OKUSA



Prema ayurvedi, hrana se satoji od 6 okusa koji bi morali biti u ravnoteži kako bi organizam bio u balansu. To su slatko, slano, kiselo, ljuto, gorko i trpko.

A kako bi naši okusni pupoljci bili zadovoljeni, svaki bi obrok morao sadržavati sve njih. S tim sam se pristupom prvi put susrela u knjizi 'Zašto kinezi ne broje kalorije' koju sam pročitala čak dvaput i vjerujem da ću je pročitati još najmanje jednom. Sviđa mi se pristup, prije svega jer se čini veoma logičnim i vrlo bih ga se rado pridržavala jer volim kombinacije okusa, no nikako da zapamtim u koju grupu sastojaka pripada koja namirnica jer su mi neke sasvim suprotne od logike i kategorije u koju sam ih do sad svrstavala.

Razlika između ayurvedskog i kineskog pristupa je u TRPKOM okusu kojeg autorica knjige 'Zašto Kinezi ne broje kalorije'  izostavlja, no zato daje popis ostalih pet pa ću ja ovdje prepisati dio jednih i dio drugih ( kineske crnim i ayurvedske crvenim slovima ).
( namirnice označene sa * također su i slatke )

KISELO:

jabuka*
marelice*
grožđe*
glogove bobice*
limun
masline*
breskve*
ananas*
šljive*
maline*
sitni crveni grah ( aduki)*
mandarine*
rajčica*
naranča, kiwi, ribizla, jagoda
jogurt, kiseli kupus, miso, sir, kiselo vrhnje
ocat
hibiskus
šipak
tamarind


GORKO

šparoge
celer*
gorka tikvica
sušena narančina kora
šišarice hmelja
koraba ( ljuto i slatko )
zelena salata*
svinjetina i ovčja jetra*
čaj*
kakao*
salata
špinat
blitva
kelj
sezam
radič
aloa vera
kamilica
sezam
masline
češnjak

SLATKO

banana
tofu
govedina, piletina
maslac
kupus
mrkva
jaja
smokve
mlijeko
gljive
krumpir
riža
škampi
batat
lubenica
Slatki okus ne mora nužno biti sladak poput šećera. Ayurveda kaže da slatki okus također znači 'dobar, ugodan okus hrane.' On dominira u većini namirnica koje svakodnevno konzumiramo-žitaricama, voću, povrću, mliječnim proizvodima itd. Prisutan je u ugljikohidratima, mastima, šećerima i aminokiselinama. Ayurveda preporučuje da unosimo slatki okus koristeći kvalitetna ulja i zdrave ugljikohidrate.


LJUTO

vlasac
čili papričice
korijander
đumbir
češnjak
mladi luk
koraba
poriluk
mažuran
metvica
tikva*
crvena i zelena paprika*
ružmarin
bosiljak
gorušica
crveni luk


SLANO

ječam*
školjke
rakovi
pačetina
šunka
alga kelp
kamenice
oštrige
svinjetina*
morska trava


TRPKI


grah
leća
kruške
nar
suho voće
brusnice
kaki jabuke
brokula
karfiol
artičoka
šparoge
repa
heljda
raž
quinoa
kurkuma
origano
kava
čaj

AYURVEDA -tradicionalna indijska medicina u prijevodu znači znanost o životu ili umjetnost življenja. Postoji više od 5000 godine i od nje potiču sve ostale medicinske tradicije svijeta.
Ayurveda razlikuje tri tjelesna tipa - tri doše: vata, pitta i kapha.
VATA doša je kombinacija etera i zraka, PITTA - vatre i vode a KAPHA vode i zemlje.
Više o tome pročitajte OVDJE, a ispunjavanjem TESTA može se saznati vlastiti doša tip.

Ja sam pitta-kapha, tek toliko da ne zaboravim :)

JUTARNJA ZOBENA KAŠA




Nedavno sam čitala knjigu 'Zašto kinezi ne broje kalorije' u kojoj se pojam jutarnje kaše spominje kao idealan doručak bez obzira da li to bila kaša od kuhanog ječma, integralne riže ili zobenih pahuljica. Zbog hrpe korisnih podataka knjigu sam čitala čak dvaput a ideja o jutarnjoj kaši nije mi izlazila iz glave sve do trenutka do kad sam zaključila da je vrijeme da se bacim na nju.
Kako su žitarice visokokalorična hrana trebalo mi je neko vrijeme da prihvatim činjenicu da ću ujutro utrpati u usta oko 600 kalorija, gotovo polovicu dnevne količine koju sam si propisala u fazi restrikcije kad mi se 1200 kalorija činio dozvoljeni maksimum ( iako sam redovno taj broj premašila bar za 500...hehe...)
Ali kaj ćeš, bez doručka ne funkcioniram pa sam si gotovo odmah oprostila :)
Još je samo trebalo rješiti kako da naviku pauze, koju obično na poslu imamo oko 10 sati, prebacim za podne. Međutim to je ispalo lakše nego što sam se nadala. Nakon dva dana tijelo je ulovilo novi ritam i jutarnja je kaša postala svakodnevni doručak, pa sad, osim svakodnevnog rituala pripreme namirnica za jutarnje kuhanje pauze za posao, dodatno svaku večer pripremam i sastojke za doručak.
Drugim riječima - život mi se sveo na kuhanje.

Klasičnu pripremu zobenih pahuljica s mlijekom, sjemenkama i suhim voćem, obično napravim samo kad mi je turbo hitno, dok se uobičajeni doručak, sad preko zime, sastoji od kuhane kaše servirane s raznim dodacima; sezam, mljevene sjemenke lana i konoplje, prženi lješnjaci, sjeckani bademi, malo pistacija, listići kokosa, žličica sušenog voća - grožđice, brusnice, 1-2 smokve namočene u soku od naranđe i obavezno dodatak jedne banane. Tu su još i cimet, đumbir ili HERBARIA ZAČINI. Ponekad umjesto banane stavim komadiće pečene jabuke pripremljene večer ranije iako priznajem da mi je banana draža.
Kalorijska bomba.
Ali dovoljna da si napokon uspijem organizirati obroke i međuobroke u pravilnim razmacima a to se pokazalo veoma dobro. Sita sam i mirna sam. Možda neću postati mršava ko trlica ali odjednom mi to nije primarna želja. Osjećaj zadovoljstva je suviše dobar da bi se time zamarala. Više ne gledam čitavo jutro na sat i stalno nešto čekam; te 10 kad će pauza, te kad će mi opet kruljiti da pojedem voćku, pa zatim 16, da, gladna ko vuk, jurim kući i u trenutku izjedem sve s tanjura...

Kaša od integralne riže može se pripremiti unaprijed za nekoliko dana pa držati u frižideru. Piše da je integralna riža naročito fina kad se kuha 30 minuta u ekspres loncu jer tada dođe do izražaja njen prirodan slad. I to sam iskušala i priznajem da je istina iako ja svoju kašu obično kuham na slatkom sojinom mlijeku u omjeru pola vode-pola mlijeka pa mi šećer ne fali.
Recept iz knjige kaže da se pola šalice riže kuha s 2 1/2 šalice vode i prstohvatim soli pod pritiskom 30 minuta a zatim ostavi da se pritisak sam spusti pa tek zatim otvori lonac.
Obično mi je mjera zdjelica od 2 dl pa sam po njoj i sad mjerila.

Iz tog omjera dobije se kaše za dva jutarnja obroka a riža je meka i kremasta...


...tko voli može dodati med, javorov sirup, agavin ili rižin slad.., sve je stvar ukusa i mašte. Kad jutarnje kaše jednom krenu ideje dolaze same a za one kojima fali početna inspiracija predlažem FORUM UDRUGE RODA, gdje sam se i ja na početku često inspirirala.

Zdjelica, kašica, dodaci i mljaaaacc :)

ponedjeljak, 16. siječnja 2012.

ZELENI SOKOVI

( recepti iz časopisa Dobra hrana br. 8 )


ZELENI SOK
200 g špinata
desetak listova kelja
2 mandarine
1 jabuka
1 limun
komad svježeg đumbira veličine palca
stevija ( suha ili svježa )
2-3 žlice maslinova ulja
voda po potrebi ( cca 1,5 - 2 dl )


NARANČASTI SOK ( detox djelovanje )

celer ( pola manje glavice )
1 peršin
3 mrkve
1 crveni grejp
1 jabuka
1 kruška
žlica sjemenki lana
2-3 žlice maslinova ulja
voda



KREM SOK
pola šalice oraha
pola šalice lješnjaka
1 banana
3 žlice kokosova brašna
1 žlica kokosova ulja/maslaca
1 žlica sezama
1 žlica lana
1 žlica suncokretovih sjemenki
1 žlica sirovog kakaoa
šaka suhih smokvi
voda ( napomena: ako se ne doda puno vode i ako se malo zasladi agavinim sladom, dobije se gusta krema nalik na nježan puding )


CRVENI SOK

250 g borovnica
2 srednje velike cikle
mala glavica radiča
1 žlica goji bobica
1 kruška
1 nar
2 mandarine
2 žlice maslinova ulja
voda

JUHA OD CIKLE

Recept iz časopisa Dobra hrana br. 8


Cikla mi je unatrag nekoliko tjedana pravo otkriće. Uvijek sam je do sada jela u kiselom obliku, na salatu ili s hrenom a kako sam slatki tip, kiselo jedem u krajnjoj nuždi. No od kad sam kupila sokovnik i počela kombinirati ciklu i mrkvu u čaši zdravog napitka, cikla mi je postala veoma draga hrana. Stoga vjerujem da će mi i juha dobro sjesti iako to ne mogu sa sigurnošću tvrditi za ostatak moje obitelji.
Treba probati, možda me iznenade :)

1 kg cikle ( izdvojiti komadić )
1 velika granny smith jabuka
1 l pilećeg temeljca
3 žlice hrena
2 žlice jogurta
1 veća glavica ljubičastog luka
3 žlice aceta
sol
3 žlice maslinova ulja

Oguliti ciklu i jabuku. Nasjeckati ih na kockice. U loncu zagrijati ulje, pa na njemu ispržiti sitno sjeckani luk. Čim uvene dodati ciklu i jabuku. Posoliti, pirjati par minuta pa podlijati temeljcem ili vodom da bude sasvim pokriveno i kuhati dvadesetak minuta dok ne omekša. Prebaciti u blender ili usitniti štabnim mikserom da bude sasvim glatko. Dodati dvije žlice hrena ( hren umak ili svježi ) i žlicu aceta balsamica. Pomiješati pa vratiti na vatru još pet minuta.

Za to vrijeme preostalu ciklu izrezati na tanke prutiće pa pržiti na ulju dok se dobije hrskavi čips. Ocijediti na papirnatom ubrusu.
Pomiješati ostatak hrena s jogurtom ( ili vrhnjem ) pa time garnirati juhu posuto čipsem od cikle.

KREM JUHA OD KOROMAČA

( Recept iz časopisa Dobra hrana br. 8 )



Koromač svojom aromom podsjeća na anis a anis nije baš moj omiljeni začin pa stoga nikad ne tražim recepte u kojima bih ga koristila. Znam da bi bilo korisno povremeno ga uvrstiti u prehranu i ponekad ga složim na salatu ali u pravilu nisam nikad bila oduševljena njime. No kako uvijek svemu dajem drugu šansu odlučila sam iskušati nešto novo a ova mi se krem juhica dopala.

Potrebni sastojci su:

poriluk
koromač
krumpir ( ili batat )
pileći temeljac



Na maslacu popirjati poriluk i ploške koromača dok sasvim omekšaju. Dodati na kockice izrezan krumpir ili batat pa zaliti pilećim temeljcem. Kad je sve kuhano izmiksati u glatku kremu.
Ovaj batat izvlači situaciju jer ga volim u svim oblicima pa će vjerojatno tako proći i ovaj :)

Garnirati vrhnjem, krutonima ili s malo naribanog ementalera.

nedjelja, 15. siječnja 2012.

NAMAZ OD HELJDE

recept iz časopisa Dobra hrana br. 8



1 šalica sirove heljde, proklijale ( ili šalica kuhane )
1 šalica sirovog lana
1 šalica badema ( namočenih preko noći )
1 žlica sezamovih sjemenki
pola šalice suncokretovih sjemenki ( močenih 1 sat )
1 češanj češnjaka
3 žlice maslinova ulja
2 žlice sojina umaka
5 sušenih rajčica, namočenih i izrezanih na komadiće
pola žličice soli
malo papra
1 žličica kurkume
1 žličica curryja u prahu
pola žličice đumbira u prahu
1 žličica začinskog bilja po ukusu ( origano, peršin, vlasac, timijan, bosiljak... )

Heljdu, lan, sezam, bademe, suncokret, češnjak, sojin umak i ulje izmiksati u multipraktiku pa dodati suhe rajčice i ostale začine te sve zajedno miksati da postane komogena masa.

SALATA OD RADIČA, KOROMAČA, NARANČI I ORAHA

Recept iz časopisa Dobra hrana br. 8



Taman sam se počela pitati što s koromačem kad su se recepti samo počeli nizati :)






glavica crvenog radiča
glavica koromača
dvije naranče
sok pola limuna
maslinovo ulje
sol
pola šalice oraha


Ovu salatu može se napraviti u hladnoj sirovoj varijanti ili pečenu, toplo-hladnu verziju.
Koromač samo narezati na tanke ploške u svježoj ili ispeći zajedno s radičem u toploj varijanti.
Sve zajedn začiniti limunovim sokom i maslinovim uljem. Dodati naranče i orahe koji se također mogu lagano popržiti na teflonskoj tavici ili dodati sirovi.
I sve zajedno posipati svježim, zelenim listićima koromača

Njamancije ( 3 )


Subota. Sasvim običan dan. Obično subotom ujutro pozavršavam sve kućanske poslove tako da se poslijepodne mogu posvetiti čitanju, surfanju ili igranju igrica.

U posljednje se vrijeme sve promijenilo. Od kad me napala hrana od onda subotom ujutro manično kuham, a ako je na meniju i desert sve se zna protegnuti do kasno poslijepodne. I nije mi teško. Dapače, uživam.
Ove sam subote odlučila iskušati PEČENI RADIĆ o kojem sam čitala u posljednjem broju časopisa Dobra hrana i servirati ga uz bijeli grah s kojim sam imala problema ovih dana zbog količine u koju se nakuhao. Kako bih ga što više potrošila, odlučila sam napraviti Albino chilly :) - chilly con carne s bijelim grahom i puretinom. Naribala sam unutra emmentaler i zapekla i odlično se složio s pečenim radičem koji sam, usput rečeno, prepekla.

Drugu rundu radiča pekla sam na znatno manjoj temperaturi i znatno kraće ali je isto tako ispala siva i hrskava. Zaključila sam da takva očito mora biti a sve ono što po netu izgleda apetitlich, krasne ljubičaste boje, vjerojatno je ušminkano za snimanje. E da, mojima se nije dopao takav radič pa ću ga vjerojatno u buduće preskakati s jelovnika.

Za desert je bio TARTE FINE , a kako sam jučer kupila iz domaćeg uzgoja prekrasne gigantske šampinjone, odlučila sam, kad već stojim uz štednjAk, za večeru napraviti punjene šampinjone.

Na metar od mene, za kuhinjskim stolom, moja je kći svirala gitaru i pravila mi društvo. U jednom trenu u tavi su se pržili špekec, češnjak i stapke od šampinjona, ona je pjevala RISE AGAINSTOV HEROES OF WAR, kuhinja se orila, a ja sam osjećala istinsku sreću.


Potpuno savršen dan.

subota, 14. siječnja 2012.

TOPLA SALATA OD JEČMA, RADIČA, CIKLE I FETE

Recept iz časopisa Dobra hrana br. 8



Volim ječam, pečeni radič je pravo otkriće u ovim hladnim zimskim mjesecima a salata praktičan obrok za brzu večeru ili ponijeti na posao.






SASTOJCI:

šalica ječma namočenog preko noći
6-8 manjih cikli ( ?..mislim da je jedna dosta, op.a. )
srednje velika glavica radiča
maslinovo ulje
aceto balsamico
150 g fete
dva režnja češnjaka
sol


Cikle dobro oprati i očetkati. Odrezati im vrhove pa staviti u vatrostalnu posudu, začiniti maslinovim uljem, posoliti i dodati pola čaše tople vode. Peći poklopljeno dok cikla sasvim ne omekša, barem 45 minuta na 180 stupnjeva, ovisno o veličini. Probosti ih vilicom za provjeru, trebaju biti sasvim mekane. Neka se malo ohlade prije guljenja ( sve se to može učiniti dan ranije ).
U slanoj vodi skuhati ječam, oko 20 minuta. Za to vrijeme očistiti radič i izrezati ga na rezance. Začiniti acetom i maslinovim uljem, posoliti, pa raširiti po limu za pečenje. Peći 10-12 minuta dok sasvim uvene. Izvaditi iz pečnice, promiješati pa vratiti u pećnicu još pet minuta.
Ocijediti ječam, začiniti ga maslinovim uljem i sitno sjeckanim češnjakom. Dodati pečeni radič i ciklu narezanu na kockice. Na kraju dodati i kockice fete. Začiniti s još dobrog maslinovog ulja. Ne previše miješati da ne postane ružičasto od cikle.

PEČENI RADIČ

Recept iz časopisa Dobra hrana br. 8



Piše da pečenjem radič postaje manje gorak a prikladan je za salate i kombiniranje s kremastim žitaricama i tjesteninom.



POSTUPAK:
Kompaktnu glavicu radiča izrezati na ploške ili deblje rezance, posoliti, obilno pošpricati acetom i maslinovim uljem pa peći na masnom papiru desetak minuta na 170 stupnjeva s jedne i još pet minuta s druge strane.

Ovako pečen može biti samostalan prilog ili dodatak toplo-hladnim salatama, tjestenini ili riži.
U tom obliku odlično će mu pristajati okus naranđe, oraha, pršuta, slanine ili dobrog krem sira, a češnjak i maslinjak se podrazumijevaju.

Jedna od varijacija s pečenim radičem je TOPLA SALATA OD JEČMA

DOBRA HRANA Br. 8




Još jedan odličan broj časopisa Dobra hrana koji se taman uklopio na moju furku s gustim juhama.
Da mi je samo znati kad ću sve to iskuhati? U stvari, KOME ću sve to skuhati? Sva sreća da se ekipa još uvijek rado odaziva kad se treba igrati pokusnih kunića. Moram pripaziti da si ne pokvare želudac količinom hrane jer bih mogla dobiti otkaz a onda sam nadrapala, sve ću morati testirati sama..hehe..

( Uh, ne veseli me prepisivanje, najrađe bih sve to skenirala ali ništa od toga, idemo po redu; )



Odmah na početku namirnica mjeseca KOROMAČ. S njim nikad ne znam što bih uradila. Preporuka časopisa je KREM JUHICA ili quiche od koromača sa pirjanim koromačem, sirom i pancetom ( mmmm...to bi moglo biti dobro ), a osim toga može se koristiti pečen u složencima npr. s pilećim prsima ili u rižotu. Treba probati.

Zatim superhrana. Članak o prirodnim sastojcima koji nam jačaju imunitet kao što su:


Prah mlade pšenice-smatra se najboljim prirodnim izvorom nutrijenata, vitamina, minerala, aminokiselina i enzima








GOJI bobice-vodeća hrana za revitalizaciju organizma i usporavanje procesa starenja.









ACAI-bobice južnoameričke palme prepune antioksidanta, prehrambenih vlakana i aminokiselina. Ubrzavaju gubitak kilograma i podižu razinu energije




CHIA sjemenke-astečke sjemenke slove kao najhranjivija hrana na svijetu, najbolji su poznati izvor omega3 masnih kiselina, imaju više antioksidansa nego borovnice i više vlakna nego mekinje




SPIRULINA - o njoj već sve znamo, hranjivi protein iz alge, sadrži svih 8 esencijalnih masnih kiselina, vitamine, minerale, elemente u tragovima i puno klorofila.






PELUD - cvjetni je prah odličan izvor vitamina, posebno grupe B i E, lipida, polifenola i enzima. Savršena hrana koja fantastično djeluje na imunitet, krvnu sliku, apetit i seksualno zdravlje



MACA prah - ( maka prah ), peruanski korijen na glasu je kao čudotvorna biljka koja pobuđuje libido, regulira hormone, pojačava imunitet i općenuto otpornost organizma. Pomaže kod simptoma kroničnog umora.



..definitivno vrijedno svakog od njih uvrstiti u prehranu


Zatim podsjetnik na jelo koje nesmijemo preskočiti: PALENTA ili ŽGANCI.
Svestrana palenta jedna je od onih antitrendovskih namirnica koje u pravilu izostavljamo s repertoara iako nema razloga za to. Neki dan sam na telki gledala emisiju u kojoj su rekli ako se polovica vode zamijeni mlijekom da će kukuruzni žganci biti prekrasno meki i kremasti.



Pa onda soja koja raste u Slavoniji i tofu koji nastaje u Moslavini - zanimljiv članak i zanimljiva informacija uz nekoliko jednostavnih recepata


slijedi super članak o gustim kašastim sokovima koje možemo obogatiti lanenim sjemenkama, orašastim plodovima ili nekim drugim dodacima iz kategorije superhrane, npr. spirulinom
Recepti su OVDJE


Iz kategorije 'isprobani recepti' izdvojila sam JUHU OD AMARANTA


Slijedi članak s naslovom '9 restorana gdje možete uživati za malo novca', to su:
1) Lari i penati, Petronjska
2) Mostovi, Radnička
3) Žar, Badalićeva
4) Sofra, Green Gold
5) Ribice i tri točkice, Preradovićeva
6) Pane e olio, Kaptol centar
7) Stari kotač, Petrovaradinska, Prečko
8) Zlatna školjka, Martićeva
9) Gabrek, Samobor

a onda.....juhice :)


Jedna bolja od druge, jedna zanimljivija od druge;
Darkerska juha od crnog slanutka, Juha od leće, ćimulica i gliva, Juha od buče s ječmenom kašom i kobasicom, Juha od kukuruza s piletinom, Krem juha od brokule i poriluka, juha od cikle....
( Još će na kraju ljeto stići prije nego ja to sve uspijem iskušati )


U rubrici 'pametan izbor' ovaj put je tema bila sirova hrana. Informacija da se u Zg organiziraju raw food večere u 'Kredenc'i,

na Svačićevom trgu koji uz večere organiziraju i radionice i zdravstvena savjetovanja, a mogu vam usput preurediti i kuhinju u raw friendly kuhinju :)) Zanimljivo, što nisam malo bliže...
Slijedi nekoliko recepata u tom điru a ja sam izabrala NAMAZ OD HELJDE jer mi se čini primjenjiv za moju ekipu, sve ostalo je bilo isuviše zahtjevno za gotovanskog kuhara poput mene.
Tko želi saznati nešto više neka pročita OVDJE


Zatim su ispekli crveni radič i podsjetili me na taj sasvim zaboravljeni prilog.

PEČENI RADIČ,
TOPLA SALATA OD JEČMA, CIKLE, FETE I RADIČA, SALATA OD RADIČA, KOROMAČA, NARANČI I ORAHA, grah s radičem i debrecinkama, penne sa špinatom, radičem i slaninom...samo su neki od priloženih recepata.




Zatim su na nekoliko stranica opširno opisani začini; zvjezdasti anis, ljuta papričica, muškatni oraščić, klinčić, đumbir, cimet i papar. O tome se sve može pročitati na netu pa izostavljam opise






Već pri samom kraju, možda najkorisniji članak po mom osobnom izboru, članak o inovatoru Ivi Bačliji, proizvođaču i prerađivaču ljekovitog bilja koji proizvodi hladno prešana ulja i med, a uskoro i ljekoviti kruh. Neki od njegovih proizvoda su med 'Pet tibetanaca' kojeg sam vidjela da ima za kupiti OVDJE a tu ćete pronaći i ostale vrste meda, 'Četiri lopova' za jačanje imuniteta, 'Nigella' s crnim kimom i 'Michael' med sa sjemenkama nara i marelice, tzv. antioksidans.



I na kraju moja najiščekivanija stranica - posljednja, na kojoj ovog puta iskače ručno rađena čokolada iz Alabame. Čokolada s đumbirom ili pekan orasima, praline i kremasti čokoladni umaci, npr. onaj sa slanim karamelom, a sve to od majstorske ruke istetoviranog čokolatera SWEETEETH




NAPOMENA: za sve gore nabrojene recepte linkovi će biti aktivni uskoro

KUHAROVO PUTOVANJE -Anthony Bourdain


Druga po redu knjiga A. Bourdaina totalno me oduševila. Vjerojatno zato što se u njoj, za razliku od treće ( Opako putovanje ) Bourdain još ne igra Boga, nego na duhovit i zanimljiv način opisuje svoj prvi susret s kolinjem i putešestvije po svijetu u potrazi za idealnom hranom.

Opis kulturalnih razlika, pristupa hrani, detalji koje uočava samo iskusno oko vrsnog kuhara...sve je to rezultiralo zanimljivim člancima u kojima se vidi kako to izgleda kad jedan njujorški dečko, kojem je hrana izrasla u izlogu, dođe na mjesto gdje hrana raste. Gdje se kolje hrana. Gdje se vidi što sve iz jedne svinje može ispasti van.
Odličan mi je bio članak o Rusiji. Mogu zamisliti sukob civilizacija, pogotovo zato što je ruski način poprilično sličan našem balkanskom mentalitetu i odnosu prema hrani...hehehe...

Dok sam prvu knjigu 'Dosje kuhinja' čitala suviše davno da bih o njoj nešto mogla reći osim da je na mene ostavila veoma pozitivan dojam i na zanimljiv nam način otkrila sve one male kulinarske tajne o kojima nikad nismo razmišljali, druga mi je knjiga približila kuhinju Vijetnama, Kambodže, Portugala, Meksika, Maroka, Japana...otkrila kako se radi juha od lastavičjih gnijezda ( i kakvog je okusa :), na kakve se sve načine u cjelosti može iskorstiti jedna kobra, ritual pravog japanskog obroka i još hrpa zanimljivih, nama nezamislivih (ne)jestivih stvari koje su, širom svijeta, prave delikatese u kuhinji.

Zašto mi je knjiga promijenila odnos prema salata-baru otkrijte sami, a u stilu svog uobičajenog ispisivanja ( meni ) zanimljivih izvadaka, ovaj put imam problem jer bih previše toga željela prepisati. Zato ću izdvojiti samo jedan mali članak, onaj, koji odmah na početku garantira dobru zabavu, a u kojem ga žena prije puta upozorava:

'Čujem da ćeš strugati mozak iz glavice slatkog majmunčića dok je još živ? Rastava ti ne gine. Jasno? I nastoj se držati dalje od pasa i mačaka. Još imaš savjesti, zar ne?'

Zabavno, duhovito i zanimljivo! Preporučam :)

petak, 13. siječnja 2012.

ZDRAVA HRANA


Ne znam da li se to u posljednje vrijeme više piše o hrani tretiranoj pesticidima ili sam ja to samo napokon počela primjećivati, uglavnom sva sam u tome. Počela me napucavati činjenica da je gotovo nemoguće na placu naći kumicu koja ima domaće proizvode, a još je gore to što ni onima koje kažu da su domaći - ne vjerujem.
Sve je počelo s jednim PPS-om o mandarinama u našem Konzumu u kojem je pisalo koliko je opasan imazalil kojim su tretirane zbog toga što prodire u dubinu i ne skida se s korom koju ogulimo.

( Naše, neretvanske, možete li vjerovati? )
Još sam kasnije čitala da se možemo zatrovati čak i rukama kojima smo gulili tako tretiranu koru pa iako znam da ne treba vjerovati svemu što piše moram reći da sam više sklona vjerovati da je to sve skupa mnogo gore nego što piše. Jer ono što bi smo trebali znati zapravo ne piše. Ili možda piše ali ne razumijemo. A toliko je opasno da bolje da ne razumijemo, pa i dalje sve i svašta stavljamo u usta. I nije nas briga. Ajde možda malčice ali mislimo kako si ionako ne možemo pomoći pa samo odmahnemo rukom jer kad bi smo razmišljali što sve sadrži hrana koju jedemo morali bi odseliti u špilju i hraniti se šumskim bobicama i korijenjem. To je valjda još jedino što se može pronaći na Zemlji a da nije tretirano pesticidima. Ako nije u blizini voćnjaka ili oranice, naravno.


Još ne tako davno smijala sam se mom ocu koji me stalno nudio salatom iz svog vrta i rajčicama koje mu rastu u dvorištu. Ta stanujem pet minuta od tržnice, sve što trebam mi je doslovce preko ceste. Aha. A vidi me sad. Sad mi na pamet pada urea koju je rekao da je bacio preko vrta i stajski gnoj koji je vozio iz obližnjeg sela. Ne zato što je to dobro nego zato što mi se čini da je čak i to suviše opasno. Urea, pošto nije iz komposta, spada u umjetno gnojivo, a umjetno uvijek ostaje umjetno, dok se stajsko gnojivo pokazalo kao mogući prijenosnik Eserihije coli.
I? Što onda jesti?
Na portalu Alternativa za vas izašao je zanimljiv članak u kojem su opisane vrste namirnica na koje pesticidi pojačano djeluju pa kako se to, meni osobno, čini veoma zanimljivo, članak prenosim samo onim dijelom koji mi je interesantan:

POVRĆE I VOĆE:


Pronalaženje svježeg organskog voća i povrća po pristupačnim cijenama je najteži dio posla. Ovo zahtijeva ozbiljno planiranje.
Dobro rješenje je da pronađete starije osobe koje prodaju vlastito voće i povrće na tržnici. Mnoge od njih još uvijek ne koriste pesticide, ali sigurnije je da ih pitate da bi se u to uvjerili.
Najbolje je da povrće jedete sirovo ili kratko kuhano na pari. Jedna salata dnevno sa tamnozelenim povrćem i ribanom mrkvom je odličan način konzumiranja povrća.
Možete kupiti i sokovnik na hladno tiještenje i praviti sokove od voća i povrća. Ili, prema metodi Boutenko, pravite zelene kašaste sokove uz pomoć blendera.
Ne možete pronaći organsko povrće i voće koje se uklapa u vaš budžet? Barem pokušajte izbjegavati ovih 12 vrsta voća i povrća, koje sadrže najviše pesticida.


Kupujte samo organske...
jabuke
celer
jagode
breskve
špinat
nektarine iz uvoza
grožđe iz uvoza
papriku
krumpir
domaće borovnice
zelenu salatu
kelj i lisnato povrće
... jer oni mogu sadržati velike količine pesticida.




Namirnice koje ne sadrže puno pesticida su...
luk
kukuruz šećerac
ananas
avokado
šparoge
grašak
mango
patlidžan
dinja
kivi
kupus
lubenica
batat
grejp
gljive


ŽITARICE I MAHUNARKE:


Cijena organskih žitarica i graha je relativno pristupačna, osobito ako ih kupujete direktno od lokalnih eko poljoprivrednika (pokušajte pronaći jednog u blizini). Koristite ekstra djevičanska ulja, limun i začine da bi dodali raznovrsne okuse žitaricama.
Izbjegavajte grah u konzervi. Sušeni grah bi noć prije kuhanja trebali namakati u vodi. Organska leća je zdrava i jeftina te ne zahtijeva nikakvo prethodno namakanje.
Većina ostalih mahunarki poput crnog graha i slanutka također ne zahtijevaju namakanje prije kuhanja.
Neki stručnjaci preporučuju da se i žitarice namaču preko noći, da bi se uklonila fitinska kiselina koja blokira nutrijente.
Namakanje zobi preko noći vam ujutro omogućuje bržu i zdraviju pripremu. Ujutro zob kuhajte do ključanja, ugasite vatru i pustite da odstoji poklopljeno 15-20 minuta.

četvrtak, 12. siječnja 2012.

JUHA OD KELJA I BIJELOG GRAHA



Kad se jučer jedna mala vrećica suhog graha preko noći toliko napuhnula a zatim nakuhala postavilo se pitanje kud s tolikim grahom. Moj suprug je odmah izdvojio dio za svoju salatu s bučinim uljem a meni je ostao lonac graha da vidimo šta dalje.
Prvo što mi je palo na pamet bila je gusta juha pa sam izvadila sve što se tog trena našlo iskoristivo u frižideru a bilo je:



pola konzerve pelata
mala glavica kelja
šampinjoni
mrkva
pola korijena celera
celerov list
peršin
dodala sam još veći komad krumpira, luk, češnjak i lovorov list pa sve zajedno popržila na maslinjaku i zakuhala sa žlicom Vegete i komadićem čilija.


Na kraju se unutra našao neki zaostali par suhuh rebarca za mog muža mesoždera koji se bez meseka nemre napapati :)
Još dekoracija s malo bučinih koštica i to je to.


( Utrošak one hrpe kuhanog graha bio je minimalan pa se bacam na posao da izmislim još nešto s tim grahom prije nego sve skupa potrpam u vrećice i u škrinju )

četvrtak, 5. siječnja 2012.

MINESTRONE OD GLJIVA I JEČMA


Ovaj sam recept izvadila iz talijanske kuharice ITALIA AL DENTE a komentar uz njega bio je: OBAVEZNO PROBATI

Slažem se. Fina gusta juhica, začinjena vinom i vrhnjem, a ja sam na svoju ruku dodala i komadić čilija

SASTOJCI:

25 dkg šampinjona
10 dkg shiitake gljiva
malo suhih vrganja ( namočiti u malo vode )
1 mala mrkva ( sitno sjeckana )
1/2 poriluka ( na kolutiće )
grančica celera ( sjeckana )
2-3 velika režnja češnjaka ( sitno ribanog )
0,7 dl bijelog vina
10 dkg pelata
5 dkg pancete ( sjeckane )
1 l pilećeg ili goveđeg temeljca
lovorov list
peršinov list

1 šalica ječma
2 dl vrhnja za kuhanje
maslinovo ulje
sol
papar

Na ulju pirjati 2/3 šampinjona, pancetu, mrkvu, celer, poriluk i češnjak pa podlijati bijelim vinom, dodati pelate, temeljac, vodu od vrganja, ječam i začine ( osim peršina ). Kuhati oko 1 sat. U tavici na malo maslinjaka popržiti shiitake, ostatak šampinjona i ocijeđene vrganje. Kad dobije boju dodati u juhu zajedno s vrhnjem za kuhanje pa dodati sjeckani peršin i maknuti s vatre.

Prije posluživanja može se posuti parmezanom i dodati prstohvat bučinih koštica