Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


nedjelja, 29. travnja 2012.

NJAMANCIJE ( 6 )

Putujemo, uživamo i hranimo se. Hrana kao da je na neki način postala meta svih putovanja. OK, posao se podrazumijeva, ali hrana je ono ćemu sam se počela veseliti više od shoppinga. Sigurno sam prolupala no vjerovali ili ne to je živa istina.
Ovaj put sam se vratila s puta potpuno euforična. Ono što me oduševilo, naravno, bila je hrana. Ako vas put navede u španjolski Alicante, nikako nemojte propustiti ovo mjesto, zove se LA TABERNA DEL GOURMET.
Dobra vibra, super vino, super hrana...top gastronomska lokacija u koju smo i mi stigle po preporuci. Tražeći mjesto gdje se može pojesti dobra lokalna hrana, preporučili su nam dvije lokacije; jednu u marini i ovu tavernu koja je bila na putu do našeg hotela pa smo odlučile probati.
Da smo stigle na dobro mjesto znale smo po gužvi na ulazu. Prošlo je 22 sata a taverna je bila puna. Za stol se trebalo čekati. Kategorija gostiju bili su lokalni mladi parovi i gosti svih dobnih skupina koji su, isto kao i mi, očito stigli po preporuci. Na naše iznenađenje tamo su bile i naše talijanske kolegice, partnerice u projektu, kojima se nismo nadale a koje su lupale po tapasima. Kažu da su bili odlični.
Prvobitna namjera da probam originalnu španjolsku paellu nekim je slučajem propala, no fučkaš paellu, bilo je previše drugih dobrih stvari. Jelovnik je bio jednostavan ali probran. Kolegica je izabrala kovača i nije pogriješila, bio je vrhunski. Pržen, serviran sa laganim umakom i hrskavim povrćem. Drugoj kolegici na stol je stigao zapečeni svježi kozji sir sa začinskim travama u umaku od meda.


Izgledao je kao camembert a kad ga je prerezala meka se unutrašnjost polako izlila van, u umak od meda...mmmmm...
divotica...
( to moram doma isprobati )


no najviše od svega oduševio me moj tuna tartar. Nešto tako dobro nisam već odavno stavila u usta. ( A stalno nešto fino stavljam u usta, šalim se, ovo je bilo za umrijeti ).



Male ali pravilne kockice svježe tune, poslužene s dvije ampule soya sosa i zdjelicom wasabi umaka. Uz to poprženi kolutići toasta a sve servirano na crnom, kvadratnom pladnju od grafita. Nezaboravno. Priznajem da mi je vizualan izgled odnio dobar dio sveukupnog dojma. Izvrsna hrana servirana nepretenciozno i sa stilom, zar može nešto bolje od toga?
Dok su se slegli dojmovi sjetila sam se da bih mogla napraviti i koju fotkicu no bilo je malo kasno, uspjela sam uloviti još samo komadić onog zapečenog kozjeg sira. Sve smo potamanile.
I domaće crno vino bilo je vrhunsko, da nas umor nakon cjelodnevnog puta nije natjerao na spavanje tko zna što bi sve te večeri pojele i popile.

Kad smo drugi dan pričale Carlosu, našem domaćinu koji tamo živi, gdje smo večerale, rekao je samo: 'O! Very good food!'

Mi bismo rekle - I više od toga! Very VERY good food, dapače, EXCELLENT food.
Rado bi ponovile.

NOVA IGRAČKA

Priznajem, puknuta sam na kuhinjska pomagala. Imam ih pun podrum. Nije da ih ne koristim nego jednostavno nemam dovoljno mjesta na kuhinjskim elementima, a kuhinjski feng shui ( onaj u glavi ) ne da mi da kuhinju pretrpam, pa tako svaki put trčim u podrum i uvijek ispočetka 'steriliziram' aparate prije upotrebe. To me izluđuje. Još nisam našla način na koji bih stvar riješila no radim na tome. Do tad su vani samo blender i VerVita sokovnik a od nedavno i moj novi kućni ljubimac - Mulinexov ribež 'fresh express'.
Tražeći neki manji multipraktik naletjela sam na njega i zaključila da je zapravo to upravo ono što mi ( trenutno :) treba. Od kad sam uvrstila Jamievu mrkvicu u svakodnevni jelovnik, već su mi jagodice prstiju pošteno zguljene a da ne pričam o strahu da si i nokte naribam unutra :)

Aparatić je toliko mali da se gotovo izgubio između ona dva velika aparata a najviše mi se dopalo što su nastavci za ribanje integrirani pa ne moram u svoj toj kuhinjskoj gužvi osigurati mjesto još i za njih. Super su se dosjetili da ih smjeste na 'kljun' aparata. Jednostavno se skidaju, jednostavno stavljaju, lako isperu...

Doduše, kod veće količine malo se povrća nakupi između ribeža i kućišta no to je ionako samo priručno malo kuhinjsko pomagalo a ne neka profi zver pa sam mu to odmah oprostila.
Sve u svemu, baš sam zadovoljna.
Za sad :)

četvrtak, 26. travnja 2012.

TERINA OD SVJEŽEG SIRA

Iz časopisa Dobra hrana br. 11



Njamaaaaaa.....kako je ovo doobroooo.
Dugo sam čekala priliku da napokon izvučem iz ormara kalup za terinu koji tamo stoji još od prošlog ljeta. Nekako mi je bio suviše mali za paštetu i ništa mi se drugo nije baš dobro slagalo s njim a onda sam u posljednjem broju časopisa Dobra hrana naišla na terinu od svježeg sira, upravo to što sam trebala.

Instant želatinu često koristim za izradu panna cotte ili želea od jogurta pa iz iskustva znam da voće koje stavim u nju pusti sok, zbog toga sam i terinu malo modificirala, izbacila svježu rajčicu koja je bila u originalnom receptu, dodala crne masline i dobila - odličnu stvar. Toliko dobru da je moj suprug našao za shodno napomenuti ( čak dvaput ), da bi ovo mogla napraviti u subotu za goste koji nam stižu. Inače se nikad ne miješa u jelovnike pa mi se ovo učinilo znakovito.

Kako sam odlučila da više nikad ne prepisujem recepte bez testiranja, i da ih ne prepisujem u originalu već točno tako kako sam ih ja radila, evo što je potrebno za jedan kalup.
Potrebno je voditi računa da je želatina dovoljna za 400 g materijala pa sam i ja za prvi put napravila terinu iz polovice svih pakunga. Na sreću, na kraju ću priznati zašto :)

POTREBNO:
-svježi kravlji sir ( obrani )
-krem sir za mazanje
( Mascarpone, Philadelphia )
-kozji meki sir ( Vindija )
-feta
-punomasno kiselo vrhnje
-sol, papar
-začinske trave ( majčina dušica, bosiljak, ružmarin... )
-ostali dodaci po želji ( ja sam stavila crne masline i sjeckani čili, može i rotkvice )
-želatina ili agar-agar alga

Ja sam koristila ono fantastično Vindijino kiselo vrhnje u kantici od 1 litre. Treba ga prije upotrebe samo dobro promiješati kako bi se tekućina na dnu povezala s gustim vrhnjem i dobila krasna kremasta mješavina koju uvijek imam u frižideru. I samo jednu kockicu fete. Ostalo sam uzela po pola pakunga. Svejedno je u kojim omjerima koristite sireve, složiti ih prema ukusu. Može samo od jedne vrste sira.
Uglavnom, izmiksati sireve zajedno sa par žlica kiselog vrhnja kako bi se dobila kremasta masa. Posoliti imiksati želatinu. Odmah zatim dodati začine i začinske trave pa sipati u kalup.
Za svaki slučaj obložila sam ga folijom, no nisam sigurna da je baš potrebna.
Oprez, čili ima tendenciju otpuštanja okusa sa zadrškom pa treba biti oprezan kako na kraju terina ne bi ispala nejestiva. I obavezno pripazite da bude dosta slana, sir bez okusa nije baš neka hrana, jel?

Ostaviti preko noći da se stisne


Moja prva je ispala upravo takva. Ne zbog čilija, doista su mi oči ispadale od ljutine, no volim ljuto pa nema problema, nego zato što sam stavila instant želatinu namijenjenu za slatka jela pa je stvar ispala granična. Slatko na rubu dozvoljenosti. Tko ne zna mislio bi da takvo mora biti ali...
Na sreću ostalo mi je još polovica svih sireva za ponoviti postupak.

DAKLE OPREZ! Želatina neka obavezno bude neutralna

Nikako ne ona namijenjena za slatka jela. Nju iskoristite za slatko vrhnje pa napravite panna cottu
O tome u jednoj od slijedećih tema...

DOBRA HRANA br. 11

Ajme kojom se brzinom redaju ove Dobre hrane, skoro pa prođe sezona šparoga do kad uspijem časopis uzeti na red.

Prije nego što krenem s ovim brojem moram nešto reći.
Nakon što mi se nekoliko puta dogodilo da sam prvo prepisala recepte a zatim se neki od njih pokazali kao potpuni promašaj, odlučila sam ukinuti taj (glupi) običaj pa od sad upisujem samo ono što prvo isprobam!
Ipak je ovo moja osobna kuharica. Ne želim sakupljački blog u kojem sve lijepo izgleda a kad trebam nešto skuhati onda luđački listam hrpu starih kuharica tražeći prokušane recepte koji nikad ne omanu.
Možda će postova biti manje ali će zato biti sigurni a linkovi s receptima iz časopisa aktivirani nakon testiranja


Pa onda idemo...

NAMIRNICA MJESECA: Šparoga
Sezona divljih šparoga kratko traje, treba požuriti. Evo nekoliko recepata

1) Na ulju popržiti gljive i mladi luk pa dodati vrhove šparoga i dinstati pet minuta. Baciti na špagete kuhane al dente, zalijati dobrim uljem i sirom i servirati.

2) Rižoto s graškom kuhati podlijevajući temeljcem od stapki šparoga. Na kraju dodati vrhove i vlasac

3) Quiche: Kalup za pitu obložiti masnim tijestom. Pomiješati ribani sir, jaja, kiselo vrhnje i žlicu grisa pa smjesom napuniti tijesto. Na vrh poslagati kuhane šparoge i sjeckani špek. Zapeći.
Tko nije pripremao quiche, bazni recept je OVDJE


Predstavljeno je kuhalo na paru VIVAX FS-650

a odmah iza njega zgodna stranica prepuna reklama za korisna pomagala; silikonski kalupi za čokoladu u obliku zečića ( Sol i papar ), termo posude za gablec ( Home Sweet Home ),


kalupi za pečenje jaja na oko u obliku cvjetića i pištolja ( vidjela sam ih u LIDLu ),



prelijepo porculansko posuđe HERING









sklopiva dizajnerska pjenjača iz Normana Copenhagena




i opet novi model BOSCHevog MUM-a, ovaj put se zove Styline 52120

Pa zatim slijedi nekoliko redova hrane; carpaccio od govedine, carpaccio od tune ( jako bih rado mom dragom ocu, koji strašno voli sirovu hranu, servirala carpaccio, no moram priznati da iskreno sumnjam u kvalitetu mesa, pa čak i ribljeg, na našem tržištu )

Proljetni special: JAJA
Nedugo sam imala post o njima pa da se ne ponavljam.

Jedino što me zaškakljalo u članku je TERINA OD SIRA,
malo sam, doduše bila skeptična prema cherry rajčicama u svježem kravljem siru povezanom želatinom no nakon što sam ih izbacila iz recepta i upustila se u izradu oduševio me. Sasvim jednostavno a iskoristivo. Takve volim.


Jedna zgodna pita od lisnatog tijesta za utrošiti recimo ostatke pečenog mesa:
komadići mesa, šunke, špeka... + glavica kelja, mladi luk, češnjak, mozzarela, zarolati kao savijaču ili složiti u kalup za pitu, premazati jajetom, i gotovo






Pa cheesecake s lososom
( intrigantno )







i na kraju Pavlova s jagodama ((( njama )))
kalorijska bomba
šteta da sam odlučila takve izbjegavati



Veliki proljetni special bavi se nastankom prave slavonske šunke a kako je upravo prošao Uskrs i još nam šunkica svima kola po želučekima, sjećamo se kako je važno znati dobro je skuhati.
Da bi bila idealno skuhana, stavi se u čistu vodu bez dodataka, za 1 kg šunke cca 1 sat ( za 8 kg oko 6 sati ) pa odmah iz vruće vode u hladnu kako bi se stisnule pore i zadržali sokovi. U vodu od šunke kasnije se mogu staviti kuhati jaja da dobe onaj dimljeni šmek.

Što piti uz uskrsni ručak?
sve ste već popili pa do daljnjeg ne pijemo NIŠTA


U serijalu 'Isprobani recepti' na redu je PROLJETNI BRUNCH. Bogatiji doručak ilitiga marenda, lagan je, pametan i hranjiv obrok koji ima zadatak oraspoložiti nas i potaknuti, umjesto da nas uspava. Ova me tema naročito veseli jer uvijek imam laganih problema s tom nesretnom pauzom na poslu. Ovaj put tu je nekoliko novih ideja; zdravi crni kolač, slani krekeri s namazom od skute, zeleno proljetno varivo, flan od špinata, granola, pita od jabuka...

U 'pametnom izboru' obrađeno je malo drugačije zrnje; amarant, heljda, quinoa, divlja riža, pir i proso.

AMARANT: kao što su Inke obožavale quinou, Asteci su glorificirali amarant.
Slične su im nutricionističke vrijednosti. Amarant je lako probavljiv pa se od njega često rade energetske pločice jer kad se poprži poprima formu pahuljica. Kuha se dvadesetak minuta a stavljati ga treba u vruću vodu. Dobar je dodatak juhama i varivima jer im daje orašasti okus. U prilogu je naveden recept za Janjetinu sa špinatom i amarantom no moj muš bi rekao da ne želi da radim bedaka od janjca pa kod nas janje prolazi samo reš pečeno ili na lešo.

HELJDA: .
Dobro nam poznata heljda često se kuha kao kaša i servira kao prilog a heljdino brašno je izvrsno za izradu HAJDINE GIBANICE ili zlevanke. To često radim, brzo je gotovo i svima fino. Naročito kad dobijem goste kojima treba pokazati neko pravo zagorsko jelo :)
Još jedno poznato jelo od heljdinog brašna su BLINI. Još od djetinjstva su me mamile fotografije Ruskih blina servirane s dobrim kavijarom. Osim toga blini se mogu servirati s više slanih i slatkih nadjeva, više o tome OVDJE

QUINOA:
Obično je stručnjaci zovu pseudožitaricom, Inke su ju obožavali kao 'Majku sjemenku'. Nutricionisti ne prestaju naglašavati njene pozitivne strane, prije svega optimalan odnos škroba i širokog spektra bjelančevina. Odlična je za borbu s kilogramima, za dijabetičare i razne alergičare, osobito one koji ne podnose gluten. Kod pripreme treba pripaziti samo na jednu stvar: da se prije upotrebe dobro ispere hladnom vodom kako bi se gorkasta aroma isprala sa zrnaca. Kuhana quinoa prigodna je za salate, dobra je slana i slatka, hladna i topla, a može poslužiti i kao zamjena za rižu kod izrade rižota.

DIVLJA RIŽA:
Iako ne spada u rižu zovemo je rižom i miješamo s bijelom ili ostalim vrstama kako bi dobili bolji okus i više arome. Kuha se dulje od obične riže pa ju je potrebno prije kuhanja popržiti.




PIR:
Pir je toliko star u ljudskoj prehrani da smo ga uspjeli zaboraviti. Stručnjaci ga svrstavaju u tzv. mekane žitarice, nutricionisti osobito hvale njegovo bogatstvo minerala a naročito je pogodan kao zamjena prilokom pohanja ili u tempuri.




PROSO:
još jedna zaboravljena žitarica koja svoj come back ima u zahvaljujući trendu pečenja kruha od cjelovitih žitarica.





Zatim slijedi recept za PALAČINKE SA SIROM, zapravo su to palačinke od sira i super su za desert nabrzaka. Ja sam ih radila, i doista su super ali tako su ih brzo pojeli da nisam stigla ni pomisliti na neko fotografiranje. Zato recept slijedi :)

Finaliste za najbolje restorane u državi smo u međuvremenu upoznali ( i zaboravili )

Zatim Dobra hrana promocija - Nestle dessert čokolade, tri pobjednička recepta ( čak je i Ana kuhala 'čokoladni tornjić s kremom od crnog vina' ). Recepata ima na sve strane pa nema smisla prepisivati

i evo nas opet na samom kraju...
Elephant keramika, Isa restorani u stilu modernih koliba, Jake Gyllenthaal kao eco persona i ono što je ovaj put oduševilo našu novinarsku ekipu -

vafel aparat na dva i ugljen.
Ima ga na Amazonu, zove se Iron Waffle Maker, košta 31$ i priznajem da je adorable


gotovo.
Čekamo broj 12.

subota, 21. travnja 2012.

QUINOA TABBOULEH

Tabbouleh je tradicionalna arapska salata obično napravljena od bulgur pšenice, sjeckane rajčice i mnogo sjeckanog peršina. Kako pšenica pripada u namirnice koje bih po svojoj krvnoj grupi trebala izbjegavati, što pokušavam, u ovom je slučaju pšenicu zamijenila quinoa.

Mjere razumljivo nema, količine se prilagode.

SASTOJCI:
  • kuhana quinoa
  • sjeckani peršin
  • sjeckani mladi luk
  • na kockice narezana rajčica ( ili prepolovljene mini rajčice )
  • sjeckana svježa menta
  • češnjak
  • sjeckani svježi bosiljak
  • limunov sok
  • maslinovo ulje
  • sol 
  • svježe mljeveni papar
Pomiješati sastojke u željenom omjeru pa pustiti u frižideru par sati da se okusi prožmu

KOMENTAR:
Izrazito osvježavajuće! U ovo su doba godine rajčice još uvijek bez okusa no izvrsna su zamjena cherry rajčice. Nisam odoljela pa sam odmah napravila drugu rundu salate, umjesto sjeckanog češnjaka uzela češnjak u prahu, izostavila mladi luk, dodala komadiće feta sira i dobila savršenu salatu za ponijeti na posao.
Quinou može zamijeniti ječam ili bilo koja žitarica po izboru a najbrže je ako se uzme kus-kus.

nedjelja, 15. travnja 2012.

SALATA OD MRKVE by Jamie

Recept Jamiea Olivera


Jamie kuha na mrvicu drugačiji način.
Osim što sam uzgaja hranu i sve miješa prstima, njegova je čili papričica gotovo nestvarno svježa, uz to sve mu je lovely i fresh, a kad izgovori 'freš' to zvuči toliko primamljivo i toliko hrskavo da mi svježina punom snagom udari u mozak i najrađe bih istog trenutka, u to što kuha - zagrizla.
Takva je i salata od mrkvice s dodatkom đumbira. Nisam odoljela da ju isprobam, ultra jednostavno a opet odmaknuto od standarda, baš kako volim.

Sirova mrkvica ima niski glikemiski indeks stoga je ovo dozvoljena hrana za one koji paze na to

POTREBNO:

đumbir
mrkva
listovi korijandra ili peršina
poprženi listići badema
malo čili papričice
limunov sok
maslinovo ulje

Naribati mrkvu i đumbir, nasjeckati listove korijandra, dodati malo sjeckanog svježeg čilija, preko toga staviti malo poprženih listića badema za hrskavost pa začiniti limunovim sokom i malo maslinova ulja.

KOMENTAR: delicious!
Pardon, slasno ;)
Bila sam uvjerena kako će đumbir ponijeti snagu okusa no ovaj su put pobjedu odnijeli prženi bademi, svojom orašastom aromom sjajno su se uklopili u priču, toliko sjajno da sam salatu prilikom prvog kušanja gotovo do kraja pojela
:)

srijeda, 11. travnja 2012.

SVAKO JUTRO JEDNO JAJE....


Ta su jaja krasna stvar. Osim brojnih prehrambenih vrijednosti, bez njih ne bi bilo kolača, krema i svih ostalih megakaloričnih delicija koje toliko volimo, no ono što je meni ovdje važno su ideje što s bjelanjcima a što sa žumanjcima koji ostaju nakon upotrebe samo jednog od njih.



U pravilu uvijek imam problema s tim oko Božića kad radim MACARONSE pa mi ostane hrpa žumanjaka ili u sezoni krafni kad ne znam kud s bjelanjcima a sad se isti problem pojavio oko Uskrsa kad se nakupilo nekih dvadesetak tvrdo kuhanih jaja pa treba hitno nešto poduzeti.

Sigurna sam da ima brojnih recepata u kojima bi se neki od tih sastojaka mogli iskoristiti no ne slažu se svi s mojim okusnim pupoljcima stoga je ovdje samo nekoliko probranih. Za sad. Nakupit će se kad se ozbiljno dohvatim prepisivanja tih starih famoznih kuharica koje nikako da dođu na red

Nedugo je u časopisu Delicije izašao članak o tome koliko se dugo kuhaju jaja. Neka pravila i vrijeme kuhanja znamo, no da li znamo baš sve?
Ja, recimo, jaja za Uskrs redovno prekuham. Iako znam da se kuhaju 10 minuta ipak mi uvijek vrijeme nekako pobjegne. A poznato je da predugim kuhanjem žumanjci mijenjaju boju ( dobe onaj zeleni rub okolo ) i postaju žilavi.
Za meko kuhana dovoljno je samo 3 minute u kipućoj vodi a za nas ljubitelje nekakve sredine otprilike 5 minuta.
A znate li da će se jaja, ako dodate žlicu soli prilikom kuhanja, lagano guliti i neće se ljepiti za ljusku, pogotovo ako su sasvim svježa? To ne piše u članku ali spada u bakine tajne i važan je dio procesa kuhanja jer šta nam vrijede savršeno skuhana jaja ako smo pola bjelanjka bacili u kantu prilikom guljenja.
Kuhano jaje okrenuti na onu stranu na kojoj je najviše zraka pa lagano udariti. Zašto tamo? Zato da bi zrak odvojio opnu i čitava se jaja lijepo ogulila.

POŠIRANA JAJA: jaje razbiti u kipuću vodu u koju se doda žlica octa i par zrna soli, kuhati 3-4 minute, istovremeno skupljajući bjelanjak šupljikavom žlicom oko žumanjka da se suviše ne raziđe.
Odlična su sa špinatom i pire krumpirom, na poprženom tostu preko šunke i šparoga, a ja ih volim u bujon juhici.

A da ne velim koliko obožavam jaja na oko, onako s hrskavim rubom, mekim žumanjkom, poprženim špekom i malo svježeg vlasca....mmmm...uz to svježu, hrskavu kajzericu...mmmmmmmmmmm......

A sad popis ideja:

OD OSTATAKA BJELANJAKA:

-MACARONS i njegove VARIJACIJE


OD OSTATAKA ŽUMANJAKA:

-KRAFNE
-KREMA OD NARANĐE
-vajnšato s palačinkama


OD VIŠKA TVRDO KUHANIH JAJA, npr. nakon Uskrsa...

OKRUGLICE OD ŠUNKE I JAJA: nasjeckati šunku, tvrdo kuhana jaja, 2 mlada luka, sol, papar, sve povezati jajetom pa oblikovati kuglice i pustiti da se u frižidru stisne. Pažljivo uvaljati u jaje i brašno pa ispržiti na vrućem ulju ( to se zove jaje s jajetom, nisam još probala ali vjerujem da stvar funkcionira :)

VRAŽJA JAJA: žumanjke iz tvrdo kuhanih jaja izvaditi pa pomiješati sa solju, paprom, malo crvene paprike, malo svježeg kravljeg sira i žličicom dobrog senfa ( Dijon )

ZAPEČENA JAJA: nasjeckati šunku i jaja pa pomiješati s kuhanom tjesteninom, preliti bešamelom i zapeći.

NAMAZ OD TUNJEVINE: Odlična stvar! recept je OVDJE


LAGANA SALATA: Feta, mini rajčice, jaja, bosiljak, rikola ili kristalka, vlasac, maslinovo ulje, limunov sok, a mogu se dodati kuhana quinoa, ječam, riža ili neka druga žitarica

UKISELJENA JAJA ( njama )

NAMAZ OD TUNJEVINE

Idealno za potrošiti jaja ili party druženja


1 konzerva komadića tune
5 tvrdo kuhanih jaja
1 luk
10 dag majoneze
10 dag maslaca
2 trokutića topljenog sira
( Zdenka )


1) Skuhati jaja pa odvojiti bjelanjke od žumanjaka
2) U blender staviti samo tvrdo kuhane bjelanjke, dodati sjeckani luk, ocijeđenu tunjevinu, maslac, majonezu i sir. Začiniti solju i biberom pa miksati da se masa poveže.
3) ostaviti na hladnom da se stisne, najbolje preko noći



4) Gotovu paštetu servirati dekoriranu na sitni ribež naribanim preostalim žumanjcima

nedjelja, 8. travnja 2012.

RADOST USKRSNOG BLAGOVANJA



I vama vrijeme leti? Pa tek je prošao Uskrs a evo ga opet. Istina je da sam oduvijek bila posvađana s vremenom no sad se to pretvorilo u tornado u kojem je jučer bila Nova godina, danas je Uskrs, sutra idemo na more, preko sutra su jesenske berbe i već nam, evo, pada snijeg i opet je Nova na vratima. Nemreš vjerovati.


No dobro, šta je tu je, Uskrs je. Poučena iskustvom proteklih nekoliko novo isprobanih recepata koji, u pravilu, odlično ispadnu na pokusnom testiranju a onda na društvenom totalno omanu pa ekipa na zajedničkom druženju žvače neke kerefeke, odlučila sam se vratiti isprobanim receptima.


KOLAČ OD MRKVE jedan je od takvih. Uvijek nepogrešivo uspijeva pa je dobio mjesto na blagdanskom stolu, ovaj put sa frostingom od sira umjesto uobičajene čokoladne glazure.
Kako smo prije tjedan dana na jednom društvenom, a odmah iza toga i obiteljskom okupljanju, jednoglasno zaključili kako nam je već svima dosta prejedanja, umjesto tradicionalne orehnjače, makovnjače ili nekog drugog dizanog tijesta odlučila sam ispeći nešto jednostavnije, čitaj: manje kalorično


a nakon što sam pola jutra provela igrajući se s jajima i pripremajući sve za Uskršnji ručak u obzir je dolazilo isključivo nešto veoma jednostavno. U frižideru je ostalo još taman toliko tijesta od jučerašnjih galettesa od jabuka pa se odluka nametnula sama od sebe - ispeći ću GALETTESE OD GREJPA, KARDAMOMA I MEDA. Super su ti galeti a i tijesto bi trebalo potrošiti...


Lupila me svjesnost da ih radim više za sebe nego za druge no nekako me baš i nije bilo previše briga....ima sladoleda i voćne salate..

I kuhane šunke i hrena...ta Uskrs je, ima i jaja... a tu je još i kokoš iz juhe, i povrće na lešo, pa mladi luk i janjetina s mladim krumpirom.
Nek digne dva prsta tko se boji da će biti gladan...


Još samo stručak ružmarina u vazu, za potpuni ugođaj, pa ručak može početi.
Krasan je taj ružmarin. Nedugo sam kupila desetak lijepih grmića za ukrasiti laubicu pa me miris škaklja svaki put kad otvorim prozor. Budući da se nitko ne buni protiv njega, sigurno će se par grančica naći u pećnici zajedno s janjetinom i mladim krumpirom za uskršnji ručak. Njama.

Gladi nema, posla oko pripreme blagdanskog stola ima i previše, no nije nam teško jer svi su tu; roditelji, djeca, naši najdraži...a zagrljaji, poljupci i dobre želje samo su dio atmosfere blagdanskog okupljanja..
Pa sretan Uskrs svima i ugodni blagdani!

KOLAČ OD MRKVE

Jednostavno, sočno i fino
POTREBNO:

4 cijela jaja
1 1/2 šalice šećera
2 šalice brašna
1 šalica ulja
1 prašak za pecivo
1/2 kg sitno ribane mrkve
malo cimeta
sok i kora jedne naranđe

FROSTING:
200 g šećera u prahu
200 g krem sira ( Riccota, mascarpone ili Philadelphia )
100 g maslaca
1-2 žlice arome vanilije
po želji može se umjesto arome vanilije staviti sok od limuna

Umutiti jaja i šećer pa dodati ostale sastojke. Dobro promiješati i sipati u kalup ili košarice za muffine. Peći na 180 stupnjeva oko 3/4 - 1 sat ili do kad čačkalica izađe iz njega suha.


Gore staviti frosting od sira ili čokoladnu glazuru

Ovo često radim u kalupu za muffine, djeca ih vole i nikog ne ostave ravnodušnim, no ovog sam Uskrsa odlučila promijeniti oblik a mase je bilo dovoljno za dva kalupa, ovaj za puding i još jedan za srneći hrbat. Frosting sam prvi put radila, od domaće Ricotte, i fino se nadopunio uz diskretnu aromu mrkve i cimeta.

subota, 7. travnja 2012.

Njamancije ( 5 )


Koliko vam često hrana otkaže poslušnost?
Mene je neki dan Irski soda kruh poprilično zblamirao. Prvo ga na sva usta nahvalim a onda on ne uspije. Sram ga bilo! Isto mi se ( i to dvaput ) dogodilo sa NO KNEAD BAQUETTE. Nakon pokusnog degustiranja koje obično savršeno uspije, iznenađenje slijedi kad se društvo nađe na okupu a ja iz pećnice izvadim nešto tvrdo, čudnovatog izgleda, pa ljudi žvaću i vjerojatno se pitaju, što bi to dovraga trebalo biti. Naravno, prijetelji su pristojni pa me uvjeravaju kako je fino i sigurno točno tako trebalo ispasti ali znam da nije i žao mi je zbog toga.
No sve ima drugu šansu pa tako i hrana.

Jučer sam opet pokušala sa NO KNEAD BAQUETTE. Ispalo je bolje nego prošli put no niti približno toliko dobro kao kad sam ga prvi put ispekla. Sjećam se da je bilo hladno zimsko subotnje jutro pa je miris svježeg kruha sve ukućane domamio u kuhinju, a kad sam baquette izvadila iz pećnice bili su savršeno ukusni i božanstveno hrskavi. E to je to. To je miris uspjeha. Očekujem da su takvi svaki put kad ih izvadim iz pećnice i takav recept zavređuje da ih bilježim kao svoj, za sva vremena. Ono u što nisam sigurna i što se ne usuđujem ispeći kad stižu gosti, spada u kategoriju recepata koji s vremenom padaju u zaborav.

Za taj NO KNEAD je doista šteta što je toliko nepouzdan. Zato sam mu dala šansu na drugi način - kupila sam gotovu mješavinu za kruh. LIDL ima krasne 'Rivercote' gotove mješavine, za No knead sam upotrijebila onu za Ciabattu, a uz put sam uzela rustikalnu VOLLKORN mješavinu za crni kruh koja se pokazala kao pun pogodak. Savršeni kruščići uz Brie, Camamber




ili DOMAĆU PAŠTETU




U međuvremenu sam iz iste mješavine još dva puta pekla kruh koji se svima svidio pa ovu caku s gotovim brašnom moram zapamtiti. Super stvar.

Šećer na kraju - galettes od jabuka. Jedan galette s kardamomom i đumbirom a drugi s ružmarinom i metvicom.
Za prste polizati. Ne znaš koji je bolji. Volim takve jednostavne recepture, prvo zato jer imaju minimalno šećera ( samo u tijestu ) a drugo zato jer ih napraviš doslovce iz ničega. Dvije jabuke, a to je ono što mi treba u trenucima šećerne krize, nešto fino i nabrzaka.
Od pola kilograma tijesta ispadnu 3 galetta veličine otprilike dva pedlja, tako da mi je ostalo tijesta za GALETTESE OD GREJPA. Već se dugo spremam to iskušati no o tome neki drugi put.