Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


nedjelja, 29. lipnja 2014.

KAKO RAZBITI KOKOS



Malo znamo o kokosu, naročito onom svježem koji se u inozemstvu kupuje na tržnicama no zato je zreli kokosov orah već toliko dugo prisutan na našem tržištu da smo ga već prestali i primjećivati iako sam sigurna da je svatko od vas, bez obzira u kom pogledu, bar jednom imao nekakav susret s njim.
Dehidrirano kokosovo brašno kojeg oduvijek koristimo za kolače ili kokosovo ulje koje se odnedavno pojavilo kao izuzetna namirnica koju bi obavezno trebalo uvrstiti u prehranu samo su djelići kvalitete tog izuzetnog egzotičnog ploda. Ako niste znali žlica kokosova ulja ubrzava metabolizam i
potiče ga na mršavljenje, normalizira tjelesne lipide, jača imunitet, pomaže u apsorbciji vitamina i minerala, njeguje kožu, usporava proces starenja... i bla bla...( dalje guglajte sami )
Dakle iza čvrste ljuske skriva se prava škrinjica dragocjenih sastojaka za koje se itekako vrijedi pomučiti.

Naime omjer vitamina i minerala u pulpi dovoljan je da bi hraneći se samo kokosom na nekom pustom otoku mogli sasvim dobro živjeti bez ikakvih posljedica a kokosova voda, koja je ujedno i najdragocjeniji svježi sastojak, sadrži isti udio elektrolita kao i ljudska plazma što govori da je kokos upravo savršena namirnica.
Pa hajdmo se onda malo pomučiti oko njega.

Prvi korak - dobro ga izabrati!
Kokos kao i svaka živa biljka s vremenom odumre pa neka vas ne zavara to što svi kokosovi orasi na policama isto izgledaju, uzmite jedan po jedan u ruku i svakog promućkajte. Dobar kokos mora biti ispunjen tekućinom i težak.
Dakle počnimo od početka:

1) Shake baby shake!!
Dobro ga promućkajte! Stavite pored uha i oslušnite. Kupite onaj u kojem se čuje da ima tekućine i da unutra bučka




Nakon što izaberete svoj primjerak
( uzmite odmah dva komada ) ono što vam treba su:



-čekić
-šilo ili čvrsti odvijač
-čaša
-gusta tkanina ( može kuhinjska krpa )




Na vrhu svakog kokosa nalaze se tri mala okca koja je potrebno otvoriti stoga uzmite vaše kokose, stavite ih na čvrstu podlogu i jednu po jednu rupicu otvorite šilom i čekićem. Tu je najtanji dio kokosa, neće biti teško. Na svakom okcu samo probušite rupicu, nije potrebno da izbušite krater.
Nakon obavljenog postupka izvrnite kokos nad šalicu i pustite da kokosova voda isteče. To traje neko vrijeme. Na kraju dobijete otprilike dva decilitra 'kokosovog mlijeka' koje obavezno procijedite kroz gusto sito a zatim popijte na ex ili umiješati u smoothie, svejedno, ono što dobijete moralo bi biti ugodna okusa.


Slijedi postupak: ispražnjeni orah zamotajte u gustu krpu ili dva sloja najlon vrećica i udarite čekićem ili jednostavno tresnite o betonski pod.
Betonski, velim, nikako po pločicama u kuhinji jer ( isprobano :) imaju tendenciju pucanja

Uz dozu sreće kokosova pulpa će vam se lako odvojiti od kokosa u protivnom morat ćete se malo pomučiti. Uzmite kratki i oštar nož pa ga gurnite između unutarnjeg i vanjskog sloja, to obično dobro funkcionira.

Unutarnji dio koji se odvoji od oraha ima na sebi opnu koju je potrebno oguliti, najbolje gulilicom za krumpir, a unutarnja strana kad kokos pukne morala bi biti čista, bijela mirisna i osvježavajućeg okusa.


Ako je žuta i/ili ima okus na auto-gume onda nemate sreće pa ponovite postupak s onim rezervnim komadom kojeg ste kupili a ako je unutrašnjost upravo takva bijela i fina kakvu ste očekivali onda narežite komadiće i poslužite ih kao zdravu grickalicu u šalici iz koje ste je upravo izvadili. Zgodno izgleda.

Narezani komadići dobro se drže u hladnjaku od 5-7 dana iako će teško doživjeti toliku starost nakon što ih jednom stavite na stol :))