Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


utorak, 29. srpnja 2014.

BRZI DESERT OD NEKTARINA

Sigurna sam da i vi spadate u grupu onih kojima povremeno životno ustreba nekakav desertek ili slatki komadić da ga strpate u usta.
Sezona svježeg voća pogodna je za takvu vrstu obroka a ovaj jednostavan, brzinski, zadovoljit će potrebu za slatkim dok istovremeno može biti ukusan voćni doručak ili lagana i zdrava večerica.

U svrhu deserta možete ga iskoristiti kao prilog uz sladoled, u tom slučaju dodatno po njemu posipajte zrnca sirovog kakaoa ili bobičasto voće koje ste umutili u pire s prstohvatom vanilije.

Ako pak ga servirate kao doručak/večeru u tom slučaju uz njega odlično paše grčki tip jogurta ili ocijeđeni tvrdi jogurt ( kako ga napraviti pogledajte  OVDJE ). Možete upotrijebiti jedno i drugo kao što sam ja.

POTREBNO:
za 2 osobe

  • 3 nektarine
  • 3 žlice maslaca ( još bolje Ghee )
  • 3 žlice mljevenih badema
  • malo kardamoma ( ili zrnca vanilije )
  • po potrebi stevije
Nektarine narezati svaku na 8 šnitica pa ih popržiti na zagrijanom maslacu oko 1-2 minute. Kad počnu mekšati dodati mljevene bademe i kardamom i pržiti dodatnih 1-2 minute. Dodati steviju, promiješati i gotovo.

Ne zaboravite kardamom, on daje čar. I neka vam ne padne na pamet koristiti vanili šećer umjesto prave vanilije, osim što aroma nije ni približno slična hranimo se bez šećera, sjećate se? Pa onda trk u prvi dučan zdrave hrane po paketić vanilije i kardamoma, trebat će vam.

Kardamom u prahu je jednostavniji za upotrebu iako ja više volim zrnca koja mogu popržiti pa usitniti u mužaru, stoga njih uvijek i kupujem. Kardamom je treći po redu najskuplji začin na svijetu ( više pročitajte OVDJE ) i rekla bih da vrijedi svakog novčića. Sastojak je mnogih začinskih mješavina ali savršen je u čistom obliku, stavite ga u čaj, slastice, rižu, kuhani kakao ili egzotična jela i vaša će vam osjetila biti zahvalna.


Vanilija je čarobna u doslovce svim jelima, kupite čistu bourbon, ne šparajte na njoj, probajte prstohvat staviti u jutarnju kavu.

Blagodati masla Ghee već sam ranije opisala    ( OVDJE ) pa ako vam se neda napraviti ga kod kuće kupite ga u SPAR-u ili u trgovini zdrave hrane. Nakon što ga jednom probate vjerujem da ćete se lakše odlučiti napraviti ga kod kuće. Isplati se, nije teško a i aroma je mnogo intenzivnija. Samim time je i okus desertića poput ovog gore neusporedivo ukusniji.

Osim nektarina vjerujem da bi se za prženje isto tako mogle iskoristiti marelice, šljive ili svježi ananas ( šljive uz dodatak svježe ribanog đumbira? mmmmm.... ) ali to ću vam reći nakon što isprobam.
Dobar tek!