Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


nedjelja, 7. rujna 2014.

MOON FESTIVAL i MOONCAKE KOLAČIĆI


Moon Festival tradicionalni je kineski festival kojim se slavi jesenska žetva. Ima veliku važnost  u narodu kao dan okupljanja obitelji i tim se povodom pale lampioni i jedu tradicionalni mooncake kolačići. Obitelji izlaze na ulice da uživaju u proslavi i nebu blistavom od lampiona. Zajedno gledaju rađanje punog mjeseca, jedu kolačiće i pjevaju pjesme o mjesecu. Ove će godine to biti u srijedu, 04.10.2017.

MOONCAKE kolačići tradicionalan su desert u
vrijeme Moon Festivala. Okrugli su poput punog mjeseca, tipična im je visina otprilike 5 cm a promjer od 7- 10 cm. Postoje posebni kalupi u koje se utisnu prije pečenja kako bi dobili prepoznatljiv izgled a nadjevi su krajnje kreativni, najčešće su to lotusov korijen ili slatka pasta od crvenog graha. Najneobičniji je svakako onaj s ukiseljenim pačjim jajima. Svima je zajedničko da se jedan kolačić reže na male komadiće i dijeli s obitelji ili najdražima. Grickaju se promatrajući puni mjesec uz čašicu vina ili tradicionalan kineski čaj.

Istok je poznat po svojim legendama a ova kaže da se u vrijeme Moon festivala može vidjeti Chang'e kako pleše na mjesecu.
Chang'e je bila žena ratnika Hou Yi-a koji je spasio narod ubivši sunca kojih je u to vrijeme na nebu bilo deset.

Ako vam se dalje neda čitati preskočite do recepta na dnu.
Priča je nevjerojatna kao i sve njihove priče a ide ovako:

Hou Yi u svom je vlasništvu posjedovao eliksir besmrtnosti a kao hrabar ratnik i izuzetan strijelac bio je zamoljen od
Vrhunskog Nebeskog Vojvode da učini nešto jer je njegovih deset poludjelih sinova, koji su se pretvorili u sunca, odlučilo spaliti zemlju te je tako na nebu u jednom trenutku bilo desetak sunaca koja su pržila biljke i tjerala divlje zvijeri da u svom ludilu od vrućine ugroze ljude. Hou Yi na svoju je ruku procijenio da je najbolje 'skinuti ih s neba' i svojom je vrhunskom preciznošću gađao u njih tako dugo dok, jednog po jednog, nije ubio njih devet. Možda bi ubio i deseto da ga nisu zaustavili. Život se vratio na Zemlju, suše je nestalo, divlje zvijeri su se vratile u svoje brloge ali bijesan je Vojvoda, zbog ubojstva sinova, Hou Yiu i Chang'e oduzeo besmrtnost i poslao ih na Zemlju da žive kao smrtnici. 'Ako Hou Yi toliko voli ljude neka i živi među njima' zaključio je. Zaboravivši da ga je on zamolio za pomoć.

Change, nesretna zbog gubitka besmrtnosti, gotovo umre od tuge a njen suprug, u želji da joj vrati osmjeh na lice, ode na dug i težak put u potragu za eliksirom života koji bi njemu i njegovoj dragoj vratio besmrtnost. U svojoj potrazi tako naiđe na Kraljicu Majku Zapada koja odluči da mu ga dade u obliku pilule, uz uvjet da svatko od njih popije samo polovicu. Donijevši kući pilulu, Hou Yi je zatvori u kutiju i zamoli Chang'e da je nikako ne otvara do njegova povratka. Chang'e, suviše znatiželjna, otvori kutiju i zabunom popije cijelu pilulu te od snage čarolije počne letjeti prema nebu. Hou Yi, u želji da je zaustavi, uperi strelicu u nju no nikako se nije mogao natjerati da je ispali te je tako Chang'e letjela i letjela sve do trenutka dok nije sletjela na mjesec. Očajna, sagradila je palaču nadajući se da će njen dragi nekako pronaći način da dođe do nje. Nije znala da je on, nesretan zbog njena odlaska, postao nasilan i skončao od strijele vlastitog učenika. A ni ona nije bila baš sama na mjesecu, no to je već neka druga priča.

***
Legenda o hrabrom ratniku i njegovoj voljenoj ženi koja postaje kraljica Mjeseca bila je dovoljna da Moon Festival dobije i svoju romantičnu notu; puštanjem lampiona simbolično osvijetljavamo Zemlju i omogućujemo Change's da vidi svog dragog ovdje dolje. Toga dana ljubavnici provode vrijeme zajedno jedući kolačiće i ispijajući vino gledaju u pun mjesec a parovi koji ne mogu biti zajedno također uživaju gledajući mjesec u isto vrijeme zamišljajući da ga u tom trenutku provode sa svojom dragom. Mnoge su pjesme ispjevane i mnoge priče napisane na tu temu.

Ljubav, legenda, pun mjesec i kolačići…nije ni čudo što Kinezi toliko vole svoj Moon festival :)

Baš lijepo, zar ne?

Ove godine Moon festival pada u srijedu ( 04.10.2017. godine ) pa ukoliko želite učestvovati u tom simboličnom ritualu, ispecite Mooncake kolačiće ili jednostavno dođite u Medenjak i pridružite nam se u izradi ovog zanimljivog kolačića. Punimo ih slatkom pastom od crvenog graha.

MOONCAKE KOLAČIĆI 
za 6 komada

Tijesto:
150 g glatkog brašna
90 ml šećernog sirupa
( ili rižinog slada )
40 ml hladnoprešanog biljnog ulja
1-2 žlice vode

Na pobrašnjenoj podlozi zamijesiti tijesto od sastojaka pa ga umotati u najlonsku foliju i staviti u hladnjak na pola sata.

Nadjev:
-sušeno voće
-orašasti plodovi
-marcipan ( po želji )
-slatka pasta od crvenog graha
( postoji u prodaji u specijaliziranim trgovinama ali možete je izraditi sami od konzerviranog crvenog graha pomiješanog s pastom od datulja )

U nedostatku tradicionalnih nadjeva odlično će poslužiti mljeveno sušeno voće koje imate pri ruci pomiješano s mljevenim orašastim plodovima.
Datulje, grožđice, brusnice, smokve, lješnjaci, orasi, sezam, bučine golice....po dvije žlice svega što vam se nađe pri ruci utrpati u blender i samljeti u ljepljivu masu. Ako je suviše suho dodati žlicu paste od datulja ( namočene datulje bez koštica samljeti u blenderu zajedno salo vode u kojoj su se namakale )
Podijeliti u 6 kuglica
Ako želite kreativniji nadjev onda u svaku kuglicu od sušenog voća umotajte jednu manju kuglicu od marcipana.

Izrada:
Tijesto izvaditi iz frižidera, razdijeliti na 6 kuglica, svaku prstima rastanjiti na veličinu dlana pa u sredinu umetnuti nadjev i zarolati.
Kolačić se zatim utisne u pobrašnjen kalup da dobije specifičnu šaru no možete ga jednostavno oblikovati u kuglicu kao na ovoj fotografiji sa strane.
Važno: kolačiće NE pečemo u kalupu, samo ih utisnemo da se oblikuju, zato, ako imate kalupe, neka budu dobro pobrašnjeni da kolačići lako izađu van.
Pripremljene stavljati na papir za pečenje, premazati jajetom i peći na 180 stupnjeva oko 25-30 minuta da dobiju zlatnu boju.
Tijesto je hrskavo, da bi otpustilo treba ga držati zamotanog u foliju na polici hladnjaka nekoliko dana pa ih možete pripremiti i tjedan dana ranije.

Još uvijek za to nije suviše kasno no možete to uraditi i druge godine kada festival pada u ponedjeljak, 28 rujna a ove ćete ih godine, sa svima koje volite, grickati ovako fino hrskave i svježe pečene.
I ne zaboravite usput škicnuti na mjesec, možda vidite Chang'e kako leprša po njemu čekajući svoga dragoga ;)

Originalan post: 07.09.2014.
Ažurirano: 02.10.2017.