Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


četvrtak, 11. veljače 2016.

PRIMAL PALEO SOČNA TORTA OD NARANČE

Ovaj predobar recept vučem od onih davnih dana kad je još bijeli šećer bio svakodnevna namirnica no male su ga preinake pretvorile u finu, sočnu i zdraviju poslasticu ispečenu u prikladnom kalupu povodom predstojećeg Valentinova.
Kokosov šećer ima niski GI stoga je torta prikladna za dijabetičare, mljevena naranča daje mu sočnosti i da nema unutra one sjeckane čokolade ušla bi u rang čistog paleo deserta.

Ali nećemo biti sitničavi, čokolada je tamna ( 70% ) a u primal paleu dozvoljena je njena povremena upotreba pa ćemo si taj sitni grijeh oprostiti ;)

POTREBNO:

Za kolač:
8 jaja
200 g kokosovog šećera
250 g mljevenih oraha
1 cijela mljevena neprskana naranča  ( zajedno s korom )
1/2 žličice vanili praha
100 g sjeckane tamne čokolade ( 70% )

Za preljev:
sok 2 naranče
sok 1/2 limuna
1 dl vode
3 žlice mljevenog kokosovog šećera

Nećemo se zavaravati - kokosov šećer također ima kalorija kao i bijeli šećer samo što nije rafiniran već prirodan, ekstrahiran iz kokosovog cvijeta pa u sebi ne sadrži samo prazne kalorije kao bijeli šećer već i cijeli niz nutrijenata. Više o njemu pročitajte OVDJE

Izrada:
1) Ugrijati pećnicu na 150 stupnjeva.
2) Namastiti kalup i obložiti ga papirom za pečenje. Kod kalupa u obliku srca to iziskuje malo dodatnog truda no vjerujte, isplati se.
3) Naranču dobro oprati, narezati na komade i usitniti u blenderu ili narezati na još sitnije komade pa štabnim mikserom pretvoriti u pire
4) Odvojiti bjelanjke od žumanjaka
5) Bjelanjke istući u čvrsti snijeg a žumanjke zajedno sa šećerom i prahom vanilije miksati da se zapjene. Nemojte doći u napast pa sve pokvariti dodajući vanili šećer.
6) U smjesu žumanjaka umiješati mljevene orahe i naranču pa rukom rahlo dodati sjeckanu čokoladu i snijeg.
7) Smjesu sipati u kalup i peći otprilike 1 sat i 15 minuta. Navedeno vrijeme odnosi se na veliki kalup, za male ga skratite.

E sad... Ako imate kalup u komadu onda pečenu tortu jednostavno natopite preljevom i pustite preko noći da ga dobro upije. Drugi dan preko kalupa stavite tanjur za serviranje pa izvrnite kolač na njega ( pažnja - sok cuuriiii!!! ).
Ako imate kalup sa kolutom koji se skida ( poput onog na torti ) onda ga kompletno izvana obložite folijom kako sok ne bi iscurio po frižideru.

I to je to.
Ukrasite kreativno - šlagom, voćem, čoko glazurom ili posipom. Okus naranče i čokolade savršeno se slaže sa svim kombinacijama.
<---U malenom kalupu originalno izgleda ukrašen ploškama manga.
U paleo verziji šlag je od kokosovog vrhnja

Glazura: ( ovisi o veličini kalupa )
-tamna čokolada
-par žlica kokosovog ulja
-par žlica javorovog sirupa ( ovisno o ukusu i koliko je čokolada doista tamna )

Napomena: na žalost zdravija verzija ( raw food ) glazure 'iscuri' kroz kolač pa je u ovom slučaju prikladniji preljev od tamne čokolade ili posip od ksilitola, prirodnog šećera koji djeluje na smanjenje karijesa za razliku od bijelog šećera koji ga uzrokuje.
Ukoliko koristite ksilitol, sameljite ga u mlincu za kavu kako bi bio što sličniji klasičnom šećeru u prahu i lakše se sipao kroz gusto sito.

Njama. Čista ekstaza :)