Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


utorak, 20. prosinca 2016.

Blender OPTIMUM 9200A - moćan aparat za kućnu upotrebu

Vuuuu- huuuuu...dobra vijest
Na našem se tržištu pojavio blender vrhunskih performansi i pristupačne cijene i ja sam jedna od sretnica koja ga ima prilike isprobati.

Pojam vrhunskog blender oduvijek je bio Vitamix no njegova cijena u velikoj mjeri nadmašuje mogućnosti prosječnog potrošača pa ga kupuju uglavnom oni koji do maksimuma iskoriste sve njegove potencijale.

Stvari bi se u budućnosti mogle itekako izmijeniti jer Optimum 9200A o kojem je ovdje riječ ne samo da je gotovo duplo jači već je i cjenovno znatno povoljniji.

A tu je i Medenjakov promotivni kod za dodatan popust naveden na dnu ovog teksta.
Kako se ono kaže: 'Sve što se dijeli čovjeka veseli'
:)

A mi ovdje dijelimo iskustvo vrhunskog blendera pogodnog za kućnu upotrebu

Mnogo je toga što čini Optimum 9200A tako dobrom prilikom;

  • snaga od 2600W (taj drobi sve što stigne, usput rečeno njegov konkurent Vitamix ima 1500W)
  • 6 ( pazite: šest! ) snažnih noževa; ovo je najbitniji element zbog kojeg stvar funkcionira - može snaga biti jaka ali ako noževi nisu dobro postavljeni ne zahvaćaju hranu koja se blenda a to je onda muka živa, iskrvite se do bola za jedan raw food desert ( svi ostali blenderi imaju četiri noža )
  • Jednu posudu koja važi i za suho i za mokro blendanje a koju dobijete s aparatom ( Uz Vitamiks dobijete samo za mokro, ako želite mljeti žitarice i grahorice morate drugu ekstra dokupiti što je trošak od cca. tisuću kuna )
  • Nepoderivu posudu bez BPA ( pogledajte OVDJE ) što ispada da je bitno ako vam kažem da je moja Vitamiksova ispala iz sušionika i polomila se dok je još bila gotovo nova ( a koštala je  980 kn....šmrc..) 
  • knjigu sa 102 fantastična recepta, jednostavna i lako primjenjiva, uglavnom sirove hrane ( doduše na engleskom jeziku, ali pored google translate to ne bi smio biti problem ;) 
  • štap za guranje hrane, uobičajen kod svih snažnih blendera a bez kojih sve to što radimo ne bi bilo izvedivo ( nemaju ga oni kupljeni u standardnim trgovinama )
  • uobičajenu garanciju od 5 godina uz mogućnost dopune dodatnih 5 godina = ukupno 10 ( vauuu )
  • 30 dnevnu garanciju povrata novca ukoliko vam se odmah u startu ne svide njegove mogućnosti :)
Nije loše, zar ne?


Da nas tempo života toliko ne gazi možda bismo se nekako i uspjeli kvalitetno prehraniti no upravo zbog takvog tempa jedna se takva investicija itekako isplati, naročito ako imate tendenciju malo zdravije prehrane i sklonost eksperimentiranja s receptima kako bi iskoristili sve njegove mogućnosti.

Život je ionako suviše kratak da ga provedemo stojeći pored štednjaka
( baš me briga ako se ne slažete )

No nemojte smetnuti s uma i onu sitnu a bitnu činjenicu da sve što kuhamo duže od 15 minuta gubi elementarne vrijednosti pa zašto jesti mrtvu hranu kad u blender ubacimo fino svježe voće ili povrće i u času dobijemo svježe pripremljen zdravi obrok.


Da više ne duljim evo sad jednog brzinskog recepta za juhicu:
-oprano i oguljeno povrće - mrkva, batati, celer, cikla....što god želite, dvije-tri šalice vruće vode, malo soli, papra i kurkume, režanj češnjaka i zvrn...zvrn...juhica je gotova.
Začinske trave, malo maslaca ili bučinog ulja su poželjni.
Vrijeme pripreme: 5 minuta

Ako kuhate povrće neka to bude najviše 5-8 minuta za korjenasto, nemojte staviti previše vode a kad je kuhano ubacite u blender povrće zajedno s vodom u kojoj se kuhalo, dodajte začine kao gore i zvrnn...zvrn..serviranje.

Zašto kupovati krem juhe kad ovako jednostavan obrok možete pripremiti u 10 minuta bez umjetnih aroma i pojačivača okusa a kuhinja ostaje čista jer sve odradite u blenderu.

Moja najdraža juhica je od bundeve pa slijedi kombinacija cvjetača/brokula a odmah iza toga celer s jabukom i hrenom
Jednostavnost postupka pogledajte na Froothie demonstraciji za juhicu s mrkvicom i jabukom OVDJE

Ovaj se snažan stroj pokazuje još korisniji ljeti kad osim svježeg mladog nekuhanog povrća u trenutku od smrznutog voća izradi osvježavajući desert, što klasičnim blenderima baš i ne uspijeva.

Još da kažem da izrada maslaca od orašastih plodova nikad nije bila jednostavnija ( e to me totalno oduševilo )
Trebalo mi je manje od 5 minuta za izradu maslaca od kokosa pa ako se pitate što bi s njim evo samo nekoliko ideja

1) Izrada kokosovog mlijeka - jednu žlicu kokosovog maslaca stavite u blender, dodajte tople vode, malo vanilije i meda i vaše zdravo mlijeko bez laktoze spremno je za popiti.
Dodajte u njega malo guarane i evo kvalitetne zamjene za jutarnju kavicu. Osim što je ukusno neće vam raditi kiselinu u želucu kao kava a imat ćete više energije.
Dodajte lucumu za okus karamela, macu za hormonalni balans ili samo vaniliju, đumbir ili kardamom za malo dodatnog štiha.

2) koristite ga kao dodatak za smoothije: pola banane, šaka špinateka, žlica kokosovog maslaca i malo meda - iiihhhaaaa....jutarnji smoothie je spreman....jednostavan i njamastičan ;)

3) Zajedno s maslacem od kokosa dodajte u blender šalicu voća ( u ovo doba smrznute maline, višnje ili borovnice, ljeti svježe ) ili ako želite može to biti avokado, šljiva, jabuka s cimetom i mrvicu meda, sipajte u kalupe za praline i dobili ste jednostavan, zdrav i kvalitetan slatki zalogaj koji strpate u usta ravno iz frižidera. Idealno za sve generacije

4) Na isti način napravite kremu, preljev ili nadjev za kolače ( kokosov maslac, kakao, med, avokado )

5) Palačinke ( jaja, pire od bundeve, kokosov maslac, malo kokosovog brašna i začini--> via tavica = palachinka )

5) U kokosov maslac dodajte smrznuti ananas i dopast će vam se okus pina colade

Mogli bi tako do sutra a to su tek ideje od kokosovog maslaca no ima nešto po meni mnogo značajnije od njega što nalazimo samo u nekim od naših trgovina i cijena im je visoka a to je maslac od orašastih plodova.
Maslac od badema, lješnjaka ili indijskih oraščića.

Malo tko nije čuo za domaću nutellu - kvalitetan namaz bez šećera napravljen samo od lješnjaka, sirovog kakao praha, malo meda ili javora i vanilije. Svi ostali dodaci su po želji a kako ga je lako izraditi u tako moćnom stroju pogledajte OVDJE

Osim toga, ova zvjerka:
-pretvara u brašno žitarice i leguminoze ( pirovo, grahovo, slanutkovo, heljdino... video OVDJE )
-ili u mlijeko ( rižino, zobeno..)
-sjemenke i orašaste plodove pretvara u maslac ( tahini, domaća nutela, maslac od kokosa, badema...)
-orašaste plodove melje u finu glatku kremu ( raw food deserti, recept za jednostavne gingerbread kuglice pogledajte OVDJE )
-sirovo korjenasto povrće u trenu pretvara u kašu (  umaci, preljevi...)

Uglavnom, kad se jednom navučete, nema natrag :)

Svaki prosječan korisnik s tendencijom kvalitetnije prehrane sasvim sigurno treba jedan takav strojček koji svojim performansama ispunjava sve kulinarske potrebe stoga nemojte se čuditi što sam iskreno zadovoljna činjenicom da se takav zmajček našao upravo u mojim rukama.

Prvu stvar koju sam napravila bio je onaj famozni kikiriki maslac kojeg svi volimo a ja ga rado stavljam u energetske pločice i umake za azijska jela; pomiješate kikiriki maslac, narančin sok i sojin umak i prelijete preko staklenih rezanaca. Savršen, kremasti kikiriki maslac....njama. Bio je gotov u par minuta.


A kakvi tek krasni deserti slijede od njega...mmm....njama -->



Slijedeći je na redu bio maslac od kokosa koji je ispao totalan fijasko ali utvrdila sam da je razlog bio u tome što većina kokosovih pahuljica koje se prodaju na našem tržištu izgledaju kao sasušene plastične strugotine, pa ne budi lijena bacih se se u potragu za nekom boljom kvalitetom. Dotičnog sam pronašla u SPARU, iz njihove robne marke eko proizvoda ( fotkica dolje lijevo )

-lijepe, velike i vlažne 'kokosflocken' od kojih je maslac ispao čista divotica.
( velika fotka gore desno )

Nakon toga na red je došao crni grah.

Brašno od grahorica i leguminoza uspješno zamjenjuje brašno od žitarica u paleo prehrani pa nebudi lijena upustih se i u to.

Siva prašina nastala blendanjem crnog graha bila je osnova za finu gustu juhicu, po receptu za 'ajnpren' juhu, znači popržiti na suhoj tavici dobiveno brašno od graha, doliti gore vode u kojoj se kratko kuhalo neko povrće, začiniti, sipati u blender ( može i zajedno s povrćem ) i blendati da se dobije lijepa glatka masa
..voilaaa... krem juhica od crnog graha je gotova.
Jest da izgleda kao da je pripremljena za neki halloween party ali mogu vam reći da je bila baš fina onako posuta bučinim uljem i prženim bučinim košticama.

Sve brzo, jednostavno i fino
Da ne dužim jer recepti u budućnosti tek slijede.

Mogućnosti ovog blendera su doista impresivne, cijena i više nego prihvatljiva pa ne propustite mogućnost da jednu tako moćnu zvjerku uvrstite u svoj kuhinjski radni park.

Sve što Vas zanima možete pogledati na službenim stranicama Froothie Hrvatska OVDJE

A ako odlučite razveseliti sebe ili svoje najdraže ovim moćnim strojem kliknite na froothie.hr, zatim u kolonu 'kodovi za popust' ukucajte mojmedenjak-optimum-20 i dobit ćete dodatnih 150 kn popusta na već ionako dobru promotivnu cijenu.
NAPOMENA: kupon vrijedi isključivo za model Optimum 9200A

Neće vam bit žao ;)

Ugodni Vam blagdani i uspješno blendanje!!